Dak op Wielercentrum Assen voorlopig van de baan

wielercentrum assen
Het Wielercentrum heeft nu nog geen overkapping © Persbureau Meter
De bouw van het dak op het Wielercentrum in Assen staat op losse schroeven. De gemeente maakt voorlopig even pas op de plaats, omdat de verwachte kosten veel hoger uitvallen. Naar verwachting kost de bouw bijna 4 miljoen euro.
In april van dit jaar gaf de gemeenteraad nog goedkeuring voor het overkappen van de houten wielerbaan voor maximaal 2.150.000 euro. Dat bedrag werd toen vastgesteld naar aanleiding van de toen verwachte bouwkosten.
Assen zou 1,3 miljoen euro betalen, de provincie Drenthe een half miljoen, en van het Rijk zou een bijdrage van ruim twee ton komen. Stichting Wielercentrum Assen zou zelf 150.000 euro ophoesten.

Fors gestegen bouwkosten

Maar na gesprekken met verschillende aannemers, blijkt geen enkele partij meer te willen bouwen voor dat bedrag van iets meer dan 2 miljoen. Dat komt door sterk gestegen bouwkosten. De prijzen van grondstoffen zoals staal, koper en hout zijn de afgelopen maanden flink opgelopen, omdat er veel vraag naar is terwijl door de coronapandemie de productie ervan achterloopt.
Assen gaat zich nu beraden over de financiële consequenties voor het huidige bouwplan, omdat aannemers zich niet gaan inschrijven als de gemeente vasthoudt aan het huidige budget.

Grote teleurstelling

Wethouder Bob Bergsma (D66) noemt de forse kostenstijging 'een grote teleurstelling'. Volgens hem was het niet te voorzien dat de bouwkosten zo extreem zouden oplopen, toen de raad in april van dit jaar groen licht gaf voor de overkapping en uitbreiding. "Er was toen al wel wat aan de hand. Maar pas afgelopen zomer merkten we bij de aanbesteding dat de bouwbedrijven het voor die prijs van ruim 2 miljoen euro echt niet konden doen."
Volgens Bergsma betekent de financiële tegenslag niet dat de overkapping nu van de baan is. "Ik ben optimistisch van aard en hoop dat we er mouw aan kunnen passen." Behalve de overkapping, zou het wielercentrum ook uitgebreid worden met een extra verdieping. De mbo-sportopleiding van het Alfa College zou hierin trekken en ook Sport Drenthe. "We moeten nu kijken wat van het oorspronkelijke plan uiteindelijk wel en niet kan", zegt Bergsma.

'Fata morgana'

Assen gaat daarom de komende tijd in overleg met Stichting Wielercentrum Assen, provincie, Alfa College en Sport Drenthe. Wethouder Bergsma denkt dat het zeker een paar maanden zal duren voordat duidelijk is hoe het nu verder moet.
Zomaar extra geld op tafel leggen, zal vanuit de gemeente geen gemakkelijke opgave zijn. In de gemeenteraad waren dit voorjaar enkele politieke partijen al zeer kritisch over het project. Zo noemden Stadspartij PLOP en SP het dak op de wielerbaan 'een fata morgana' en 'luchtfietserij'. Zij voorzagen toen al een forse kostenstijging.

Helft van het jaar niet bruikbaar

Een overkapping boven het wielercentrum is nodig, omdat de houten kombaan langzaam wegrot door vocht. De baan - die in 2016 werd aangelegd op sportpark Stadsbroek - is hier en daar al aangetast. Zonder dak is de wielerbaan achteraf gezien 'een loze investering' geweest, zo redeneert de gemeente. Ook kan de tweehonderd meter lange kombaan minder dan de helft van het jaar gebruikt worden voor trainingen. Zodra het regent is de baan glad en gevaarlijk.
Sinds 2016 kunnen wielrenners gebruik maken van de kombaan in Assen, waar meer dan twintig jaar discussie aan vooraf ging. Toen in 2019 de eindafrekening kwam, bleek de bouw van deze baan ook al 275.000 euro duurder dan gepland. De baan zelf kostte daardoor iets meer dan 3 miljoen euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl