Op honderden plaatsen knalt het carbid in Drenthe

Carbid schieten blijft enorm populair in Drenthe. Van een kleine honderd locaties is van tevoren bekendgemaakt dat er festiviteiten zijn. Vooral in de Zuidoosthoek wordt veel geschoten.
De meeste officiële locaties zijn in Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden. Ook in het midden van Drenthe wordt veel geknald. Richting Meppel en in het noorden van de provincie is het wat minder, maar in elke gemeente zijn wel liefhebbers te vinden.
Tegenstanders zijn er ook, maar meestal slagen gemeenten erin om voor de herrie een plaats te vinden waar iedereen mee kan leven. Al is er in sommige plaatsen nog steeds discussie over de plek van het carbid schieten, zoals in Erica.

Erfgoed

Carbid schieten staat op de lijst van immaterieel erfgoed. Om die traditie door te geven en om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren is er ook dit jaar op verschillende plekken extra aandacht voor de jeugd. Kinderen krijgen in deze kerstvakantie les in het carbid schieten. In Ruinerwold gebeurt dat voor de tweede keer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl