RTV Drenthe-weerman: Het was een weergaloos jaar!

Het was volgens RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag een heel zonnig jaar (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
Het was volgens RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag een heel zonnig jaar (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
We konden schaatsen, er viel veel te weinig regen en we hadden een heel zonnige zomer. RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag kijkt terug op een extreem weerjaar.
"2018 was voor mij echt een weergaloos jaar", kijkt Van der Zwaag terug. "Heel extreem."

Heel zonnig

Opvallend vindt Van der Zwaag de droge zomer. "Vooral in combinatie met het aantal zonuren. We hebben dit jaar 2.050 zonuren gehad. Dat zijn er vijfhonderd meer dan in een gemiddeld jaar. Dat heeft alles te maken met die prachtige periode tussen april en het einde van de zomer."
Afgelopen jaar was het bovendien met een gemiddelde temperatuur van 10,8 graden erg warm. "Daarmee lag de temperatuur 1,4 graden hoger dan de gemiddelde temperatuur", aldus de weerman. "We raken langzaam gewend aan die warmterecords, maar normaal is het zeker niet. 2018 was het op een na warmste jaar ooit gemeten in Nederland."

'Normale neerslag in De Kiel'

Daarnaast werd 2018 gekenmerkt door een erg droge zomer. "Normaal valt er in een jaar zo'n 800 tot 850 millimeter. Dit jaar viel er gemiddeld 710 millimeter regen. Dat is fors minder dan gemiddeld. Maar dat verschilt per plek in Drenthe. In De Kiel viel bijvoorbeeld 775 millimeter, wat vrij normaal is. Helaas was het erg droog in de periodes dat de landbouw juist neerslag nodig had."
Lees meer: Boswachter over droogte: Eigenlijk hebben we een half jaar regen nodig
Schaatsen
En we zijn het misschien vergeten door die fantastische zomer, maar begin dit jaar konden we nog schaatsen op natuurijs. "Op 28 februari vroor het 's nachts tien graden en overdag voelde het op 1 en 2 maart ook ijzig koud."
Lees meer: 'Vandaag voorlopig laatste schaatsdag'
Of 2018 een uniek weerjaar was? "Het was echt extreem dit jaar. Maar we gaan dit vaker meemaken in de komende jaren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl