Aa en Hunze onverbiddelijk: 'Nachtzorg moet eraf op 't Ruige Veld'

Phusis 't Ruige Veld
Bewoners van Phusis moeten er niet aan denken dat hun veilige woonplek straks verdwijnt © RTV Drenthe / Margriet Benak
De gemeente Aa en Hunze is onverbiddelijk: zorg met nachtverblijf op 't Ruige Veld in Rolde moet weg. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat voor aan de gemeenteraad, die er volgende week donderdag over vergadert.
Aa en Hunze wil in het natuurgebied, waar al tientallen jaren zorginstellingen actief zijn, al langer geen nachtelijk verblijf meer van zorgbewoners. Volgens wethouder Henk Heijerman is de locatie niet geschikt voor woonzorg. Ook komt de keuze met name voort uit de wens van direct omwonenden. Die willen vooral rust in het bos- en heidegebied, en dat natuur en recreatie er vooral ruimte krijgen. Dagbesteding zal wel mogelijk blijven.

Veel protest

Tegen het schrappen van de tachtig woonzorgplekken op 't Ruige Veld - die trouwens niet volledig benut worden omdat het bestemmingsplan tijdelijk bevroren is - is veel protest. De gemeente ontving dertien bezwaarschriften en een petitie met 126 steunbetuigingen. Volgens zorgverlener Phusis zijn de plekken juist hard nodig, omdat veel kwetsbare mensen een beschermde plek nodig hebben. Alleen al bij Phusis staan zeventig mensen op de wachtlijst. Ook woningcorporaties Actium en Woonborg willen niet dat de zorgplekken verdwijnen, omdat ze al veel moeite hebben om voldoende plekken voor beschermd wonen te vinden.
De gemeente wil dat Phusis op zoek gaat naar een andere woonplek voor de 24 cliënten, die er nu zitten. Voorlopig mogen ze vanwege het overgangsrecht nog wel in Rolde blijven wonen. "Dat betekent dat cliënten niet zomaar op straat komen te staan. Dat is belangrijk voor hen en voor ons. Het geeft Phusis bovendien de kans en tijd om zorgvuldig te zoeken naar een geschiktere locatie voor deze cliënten. Hierover denken we graag met ze mee", aldus wethouder Heijerman.

'Gemeente op ramkoers'

Phusis-bestuurder Bart de Bruin reageert zwaar teleurgesteld op het besluit van het college. "Het is wel duidelijk dat de gemeente op ramkoers ligt, met maar één doel, het wegstrepen van 24 uurszorg op een locatie die zich er uitstekend voor leent. En dat is doodzonde."
Maar de zorgbestuurder geeft de moed nog niet op. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de partijen in de gemeenteraad, die volgende week de zaak bespreekt. Mochten de partijen het collegevoorstel volgen, en de nachtzorg ook in de ban doen, volgen er procedures van de eigenaren van het zorgcomplex tegen de gemeente Aa en Hunze. Ook willen ze met een klacht naar de Nationale ombudsman over de situatie rond 't Ruige Veld.

Afrekening na gedoe Altijd Zorg

De Bruin is bang dat zijn cliënten de dupe worden van slechte ervaringen van Aa en Hunze met de zorginstelling Altijd Zorg. Die streek een paar jaar geleden zonder zorgvergunning neer op 't Ruige Veld. Er ontstond veel commotie, omdat de zorg kwalitatief ondermaats zou zijn. Maar bij gerechtelijke uitspraken werd Aa en Hunze herhaaldelijk op de vingers getikt.
De zorgbestuurder heeft inmiddels noodkreet gestuurd aan de raadsleden. Want op verzoeken richting gemeente om mediation in te schakelen over 't Ruige Veld wordt volgens hem niet gereageerd. De Bruin pleit in zijn brief bij de raadsleden voor het instellen van een onderzoek.

Waarschuwing

"Mijn oproep komt voort uit bezorgdheid voor de kwetsbare mensen in onze samenleving die ook in onze provincie wonen", aldus De Bruin. Ook wijst hij de raadsleden op de werkgelegenheid die zorginstellingen voor de regio opleveren. Hij waarschuwt voor een jarenlange juridische strijd rond de bestemming van 't Ruige Veld. "Vanuit mijn ervaring met dit soort procedures en de kosten ervan, weet ik dat een constructieve en open houding ons allen meer brengt dan vechten", besluit De Bruin.
Volgens de Phusis-bestuurder duurt de strijd rond 't Ruige Veld al ruim twee jaar. Dat heeft in zijn ogen, met allerlei rechtszaken over en weer, 'al meer dan genoeg maatschappelijk geld gekost'. In januari beslist de gemeenteraad definitief over de toekomst van nachtzorg op 't Ruige Veld.
't Ruige Veld
Aa en Hunze wil af van nachtzorg op 't Ruige Veld © RTV Drenthe / Margriet Benak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl