De natuur in 2018: afvaldumpingen in Drentse

Gedumpt afval in de Kop van Drenthe (Rechten: Albert Broekman)
Gedumpt afval in de Kop van Drenthe (Rechten: Albert Broekman)
Bouwafval, een caravan, een zeilboot, maar ook drugsafval. De Drentse natuur diende het afgelopen jaar meerdere keren als afvalbak. Tot grote ergernis van de boswachters, want de kosten zijn voor de natuurorganisaties.
Het begon al in het begin van 2018. In het Asserbos werden vuilniszakken met bouwafval gedumpt. Maar daar bleef het niet bij.
Zo vond boswachter Evert Thomas een caravan vol met troep. "Een oude koffer, stoelkussen, landbouwplastic en heel veel afval", zei de boswachter toen. En boswachter Albert Henckel vond bij Frederiksoord een complete zeilboot.

Leerlingen helpen opruimen

In mei besloten boswachters Albert Broekman en Henk Dekkers het dumpen tot een 'educatiemomentje' te maken.
Na de zoveelste dumping in de Kop van Drenthe nodigden de boswachters leerlingen van de Esborg uit Roden uit om te helpen. Samen met boswachter Dekkers staken de leerlingen de handen uit de mouwen om het afval op te ruimen.

Drugsafval

Maar het was niet alleen 'huis-tuin-en-keuken-afval' dat de boswachters vonden. Ook werd op meerdere plekken drugsafval gevonden. Hennepafval, dat de boswachters van Staatsbosbeheer meestal zelf opruimen, maar opvallend was dit jaar het aantal meldingen van afval van chemische drugs, in totaal vijf in 2018. In december maakte de provincie bekend dat ze voor dit en komend jaar 100.000 euro beschikbaar stellen om het afval op te ruimen.
Het dumpen van chemische drugs is niet alleen gevaarlijk voor mensen, het is ook gevaarlijk voor de natuur. "Planten kunnen doodgaan, maar het kan ook in het grondwater komen en dan heb je een groter probleem. Uiteindelijk kan het zelfs in het drinkwater terechtkomen", vertelt boswachter Martijn Harms.

Wat gebeurde er in november en december?

Wil je weten wat er nog meer gebeurde in november en december? Je ziet het hieronder. Het nieuws uit januari en februari vind je hier. Voor maart en april kun je hier klikken, voor mei en juni klik je hier, voor juli en augustus hier en voor september en oktober klik je hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl