Noord-Nederland wil waterstand beter beheersen

Droogte is een groot probleem voor het beekdal van de Geeserstroom
Droogte was bijvoorbeeld een probleem voor het beekdal van de Geeserstroom © RTV Drenthe
Noord-Nederland wil zoet water beter opslaan in natte tijden, om het bij droogte te kunnen gebruiken om het bodemwater op peil te houden. Onder meer provincies, gemeenten, waterschappen en boerenorganisatie LTO-Noord hebben er afspraken over gemaakt. Er is zestig miljoen euro voor de maatregelen.
De komende zes jaar worden de maatregelen uitgevoerd om regenwater vast te kunnen houden zonder overlast te veroorzaken, meldt de provincie Drenthe. Dat kan door boerenstuwen in sloten, beekherstelprojecten, waterpeil te verhogen en regenwater op te vangen.

Voor de zandgronden

Met het programma moeten met name de zandgronden beter voorbereid zijn op droogte. In grote delen van Drenthe wordt zomerse droogte bestreden door water uit het IJsselmeer te halen. Maar die oplossing heeft grenzen: het aanvoeren van extra water kan niet onbeperkt. Bovendien komt dat water niet tot aan het stroomgebied van de Drentsche Aa.
Op het programma voor de komende jaren staat onder meer beekherstel voor Linde, Hunze, Drentsche Aa en Rolderdiep en Amerdiep op de rol. Ook wordt er werk gemaakt van de opslag van water, met onder andere het dempen of juist uitgraven van sloten, het afsluitbaar maken van duikers en regelbare drainage.
In totaal leggen de provincies, gemeenten en waterschappen 45 miljoen euro op tafel. Het rijk doet daar nog vijftien miljoen bij voor het Deltaprogramma Zoetwater.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl