Militairen uit Havelte gaan Waddeneilanden schoonmaken

Militairen van de brigade in Havelte gaan helpen om de Waddeneilanden schoon te maken.
Een schip verloor 270 zeecontainers, de inhoud spoelt nu aan op de eilanden. Op verzoek van meerdere burgemeesters verleent Defensie bijstand. De militairen gaan in eerste instantie helpen met het opruimen van de vervuilde stranden op Schiermonnikoog.

Honderd militairen uit Havelte
Zo'n honderd militairen, afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, worden ingezet. De inzet duurt waarschijnlijk twee dagen. Verschillende militairen hebben al een telefoontje gekregen met de mededeling dat ze ingezet gaan worden. De militairen vertrekken morgenochtend vroeg uit Lauwersoog. 

"Schiermonnikoog is het kleinste Waddeneiland en heeft daardoor de minste gemeentelijke capaciteit en de minste toeristen die kunnen helpen", verklaart een woordvoerder van Defensie. De veiligheidsregio bepaalt uiteindelijk waar de mannen en vrouwen uit Havelte worden ingezet. Als de komende nachten bijvoorbeeld op andere eilanden veel rommel aanspoelt, worden de militairen mogelijk ook daar ingezet.
 
De militairen hoeven overigens maar weinig spullen mee te nemen naar de eilanden. Behalve hun uniform nemen ze materialen mee om schoon te maken, zoals scheppen en vuilniszakken. De overnachting wordt daar geregeld. 

Vierduizend militairen paraat
In totaal staan er ruim vierduizend militairen paraat om ingezet te worden bij 'ernstige calamiteiten'. Militairen kunnen eventueel een gebied bewaken, maar ook transporten ondersteunen en helpen met het schoonmaken van de stranden.

In de nacht van 1 op 2 januari verloor een van de grootste containerschepen ter wereld de containers. Zo zijn er onder meer kuipstoeltjes, speelgoed en flatscreen-tv's aangespoeld. Verwacht wordt dat het nog dagen duurt voordat alle troep is opgeruimd.
Deel dit artikel: