Vooral oudere vrouwen laten internet links liggen

In Drenthe worden geregeld cursussen georganiseerd (Rechten: archief RTV Drenthe)
In Drenthe worden geregeld cursussen georganiseerd (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een derde van de mensen boven de 75 jaar gebruikt nooit internet. In 2012 was dat nog tweederde. Vooral vrouwen, met name met een lage opleiding, zien geen noodzaak om de digitale snelweg op te gaan.
In Drenthe worden geregeld cursussen georganiseerd om ouderen handiger te maken met de computer. Vaak is de bibliotheek daarmee actief. Seniorweb heeft er ook speciale cursussen voor, meestal twee per jaar. Ouderen kunnen dan in kleine groepen aan de slag.
"We leren ze bijvoorbeeld hoe ze gemakkelijk met hun kleinkinderen kunnen communiceren. Doordat ze bang zijn voor internet, zien ze ook vaak niet wat de leuke dingen ervan zijn", zegt voorzitter Margreet Oldenbeuving van Seniorweb in Drenthe.
Toch kunnen veel ouderen zich ook zonder internet nog redden, vaak met hulp van mensen die wel online zijn.
TV-reportage over ouderen en internet

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 6 procent van de bevolking nog nooit internet gebruikt. Van hen heeft bijna de helft ook geen internetverbinding. De rest heeft wel toegang, maar gebruikt die niet. Ze hebben er geen interesse in, zien er geen voordelen in of zeggen dat ze er niet handig genoeg voor zijn.
Uit een rondgang van RTV Drenthe komt het beeld naar voren dat veel mensen die niet online zijn zich daarover wel vaak ongemakkelijk voelen. Schaamte lijkt een rol te spelen. Ook komt vaak een soort 'dwarsigheid' naar voren over moderne ontwikkelingen waaraan ze geen deel kunnen of willen nemen. Ze willen, mede daarom, ook niet in de media vertellen over hoe ze zich zonder internet redden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.