Schaapherder neemt proef op de som: hond aan de lijn

Schaapherder Anja Prent van de kudde bij Lhee keek vreemd op toen een wandelaar haar aansprak op het feit dat haar hond losliep. "Er geldt hier een aanlijnplicht en dat geldt ook voor u." Maar ze liet zich niet uit het veld slaan, ze ging de uitdaging aan.
"Ik was in eerste instantie zeer verbaasd door die reactie", kijkt Prent terug. "Ik ben er maar niet op in gegaan en ben verder gelopen met mijn kudde. Uiteindelijk moesten mijn schapen en mijn honden toch gewoon aan het werk."

Het filmpje dat ze vervolgens maakte is een succes op internet en is inmiddels meer dan tienduizend keer bekeken. Prent deed haar hond aan de riem en liet hem vervolgens zijn werk doen. Dat betekende dat ze er zelf achteraan moest.


Onmogelijk
De schaapherder is er inmiddels achter dat het hoede van de schapen niet mogelijk is met de hond aan de lijn. "Het was hilarisch om te doen, maar het gaat echt niet. De hond heeft duidelijk last van de riem. Hij kan geen snelheid maken. Bovendien kan geen enkele herder zo snel lopen als zijn hond. Ook de schapen keken vreend."

In reacties op het filmpje van Prent klinkt naast veel vrolijkheid vooral ongeloof door. Deze keer was het een burger die meende de regels te kennen, maar kennelijk is er eerder in Havelte ook al eens een opsporingsambtenaar geweest die een herder aansprak op zijn loslopende hond. Toegegeven: op de bordjes staat niet vermeld dat er voor honden van schaapskuddes een uitzondering geldt.

Conditie
Daarnaast wordt de rennende schaapherder vooral geprezen voor haar conditie. "Je wordt er wel fit van" en "Geweldig. En een voordeel, want hierna hoef je ook niet meer naar de sportschool."

"Het is ongelofelijk hoeveel reacties ik heb gekregen", vindt Prent. "Gelukkig zijn de mensen van mening dat mijn hond vrij moet kunnen rondlopen. Uiteindelijk kunnen wij ons werk niet doen zonder hond."
Meer over dit onderwerp:
Schaapherder Anja Prent Lhee ROEG! natuurnieuws
Deel dit artikel: