Zorgen glastuinbouw om gas: 'Planten gaan dood zonder warmte'

Kwekerij Van Geel in Erica
Zonder warmte door gas gaan planten dood, zegt Cees Ruhé van Glastuinbouw Nederland. © RTV Drenthe/Edwin van Stenis
Glastuinbouw Nederland vreest dat deze winter geen gas meer geleverd kan worden aan de kassen, met alle gevolgen van dien. "Alle planten kun je dan weggooien", zegt voorzitter Cees Ruhé van de regio Drenthe en Groningen.
Het kabinet kan op dit moment de leveringszekerheid van gas niet garanderen, zeggen experts tegen Nieuwsuur. Dat komt omdat het kabinet de gaslevering volledig aan de commerciële markt overlaat. Met name gasintensieve bedrijven zoals de glastuinbouw, zink- en aluminiumfabrieken hebben daar last van.
Andere Europese landen namen volgens Nieuwsuur wél maatregelen om zich zeker te stellen van voldoende gas in de winter. Zo heeft Frankrijk strategische gasreserves gevuld. Nederland doet dat niet, terwijl ons land in hoge mate afhankelijk is van gas: 44 procent van de energievoorziening komt nog van gas.

Worstcasescenario

De glastuinbouw is volledig afhankelijk van aardgas, zegt de uit Erica afkomstige Ruhé van Glastuinbouw Nederland. Overschakelen op geothermie is volgens hem onmogelijk. "Bij ons in de regio hebben we dat nog niet."
Mocht het worstcasescenario werkelijkheid worden en de glastuinbouw zonder gas komen te zitten, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Ruhé: "Zonder gas is er geen warmte. Alle planten in de kas gaan dan dood. Die kun je weggooien."
Ruhé wil graag weten van het ministerie waar de branche aan toe is. "Als je een periode zonder gas moet opvangen, moet je daar ook de tijd voor hebben. Ook willen we weten wat de financiële mogelijkheden zijn. Er zijn bedrijven die het nu al moeilijk hebben door de hoge gasprijs. Als je vervolgens ook nog eens voorzieningen moet treffen voor gas dat niet geleverd wordt, dan wordt het helemaal moeilijk voor de bedrijven om te overleven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl