VNO-NCW MKB Noord: 'Zwaard van Damocles hangt boven economie'

UWV, uitkering
De werkloosheid nam toe in Drenthe. © ANP/Jeroen Jumelet
De Drentse economie herstelt van de coronacrisis. Sterker nog: vergeleken met 2019 is er sprake van economische groei in onze provincie. Dat bleek vanochtend uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondanks de positieve cijfers weigert VNO-NCW MKB Noord de polonaise te lopen.
De werkgeversorganisatie stelt namelijk dat de berekening van het CBS loopt tot en met het derde kwartaal van dit jaar, dus zonder de maatregelen die onlangs van kracht zijn geworden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel winkels en de horeca moeten daardoor om 17.00 uur de deuren sluiten.
"Dat hangt als het zwaard van Damocles boven de economie", zegt Jurgen Elshof, de Drentse regiomanager bij VNO-NCW MKB Noord. Hij verwacht dat het vierde kwartaal van dit jaar voor de economie een stuk minder gunstig zal uitpakken.

Oproep: doe rustig aan

Elshof benoemt dat ondernemers gebruik konden maken van steunmaatregelen van de overheid, maar dat zij ook spaargeld hebben moeten inzetten om te overleven. Hij vraagt daarom onder meer van banken, gemeenten en de belastingdienst om 'rustig aan' te doen wat betreft het 'terugvragen van schulden'. "Dan kunnen reserves opgebouwd worden door ondernemers, zodat we echt uit deze crisis komen."
Ondanks de gunstige cijfers van de Drentse economie is de werkloosheid in onze provincie vorig jaar wel gestegen. Tegelijk is er een behoorlijk personeelstekort in Drenthe, het hoogste van Nederland. Bijna 38 procent van de Drentse ondernemers kampte begin oktober met een personeelstekort.
Elshof wil benadrukken dat er mogelijkheden zijn voor omscholing. Wie zonder werk komt te zitten, kan zich zo oriënteren op een nieuwe baan. "Iemand die bijvoorbeeld heel nauwkeurig kan werken in een nagelstudio, zou dat ook kunnen in de techniek. Als je die overstap kan maken, dan kunnen we verder."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl