Buschauffeurs leggen werk neer in Emmen: 'We eisen actie op asiellijn'

lijn 73
Buschauffeurs van Qbuzz in onder meer Emmen leggen vrijdagochtend het werk neer © RTV Drenthe
Buschauffeurs van de standplaatsen in Emmen, Stadskanaal en Oude Pekela leggen vrijdag van 05.00 tot 08.00 uur het werk neer. Het is een protest tegen werkgever Qbuzz, die nog geen actie heeft ondernomen tegen de problemen die asielzoekers uit veilige landen op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel veroorzaken.
"Deze actie kan het openbaar vervoer vrijdagochtend in de hele provincie ontwrichten", zegt Edwin Kuiper van vakbond FNV Streekvervoer. "Uiteraard laten onze leden liever de bussen rijden, maar ze zijn het geweld en intimidatie op de lijnen door Ter Apel helemaal zat. Net als de slappe houding van de directie van Qbuzz, die de problemen van de chauffeurs totaal niet serieus lijkt te nemen."

Meer beveiliging

Vooral veiligelanders, asielzoekers uit veilige landen, zorgen voor problemen op de lijnen 72 en 73 tussen Emmen en Ter Apel. Ze weigeren te betalen en proberen met geweld en intimidatie toch de bus in te komen. De buschauffeurs eisen van Qbuzz meer beveiliging op de bussen en bij de haltes om geweldsincidenten tegen te gaan. "Chauffeurs maken zich al zorgen, voordat zij beginnen aan de busrit", aldus Kuiper, "terwijl ze net als iedereen normaal hun werk moeten kunnen doen, zonder zich daar op weg ernaartoe, al druk om te maken.'

Grote impact op openbaar vervoer

Doordat er geen bussen rijden vanuit Emmen, Stadskanaal en Oude Pekela, zal de impact groot zijn op het openbaar vervoer in Zuidoost-Drenthe en Oost-Groningen, verwacht Kuiper. "Maar ook in de rest van de provincie is het mogelijk merkbaar. De actiebereidheid onder de chauffeurs is in ieder geval groot. Zeventig tot tachtig procent van hen is lid van de vakbond."
Twee week geleden voerden de chauffeurs van Qbuzz ook al actie. Toen reden zij met lege bussen voorbij aan de haltes op de lijnen 72 en 73.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl