Kabinet verlengt avondlockdown, basisscholen volgende week dicht

Corona
Nederland blijft vastzitten aan maatregelen, zeiden Rutte en De Jonge © ANP/BART MAAT
Het demissionaire kabinet verlengt zoals verwacht de avondlockdown tot en met 14 januari en sluit de basisscholen een week vóór het ingaan van de kerstvakantie. Het aantal besmettingen ligt te hoog en er heerst onzekerheid over de nieuwe omicronvariant. Die verspreidt zich sneller dan de huidige, en is reden voor voorzichtigheid, zeiden demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens de coronapersconferentie.
Naast de basisscholen gaan ook de scholen voor speciaal basisonderwijs en de buitenschoolse opvang eerder dicht. Dat besluit is genomen na 'intensieve en moeilijke gesprekken', zei Rutte. De scholen krijgen tot dinsdag 21 december de tijd om te sluiten en hoeven geen afstandsonderwijs te verzorgen. Voor kwetsbare kinderen én kinderen van ouders met een cruciaal beroep komt noodopvang, maar er wordt opgeroepen daar geen gebruik van te maken tenzij 'het echt niet anders kan', aldus Rutte.

Avondlockdown blijft

De huidige avondlockdown wordt verlengd. Dat betekent dat veel sectoren vanaf 17.00 uur tot 05.00 uur de deuren gesloten moeten houden. Het gaat om horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken en sportscholen. Ook de amateursport blijft tussen de twee tijdstippen 'op slot'. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijven open tot 20.00 uur.
Want ondanks dat Nederland volgens Rutte voorzichtig over de huidige coronapiek heen lijkt, liggen de ziekenhuizen nog vol en worden reguliere behandelingen uitgesteld. Het virus moet daarom verder worden teruggedrongen.

Versnelling boostercampagne

Demissionair minister Hugo de Jonge meldde ook dat iedere 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik krijgt aangeboden. Ook wordt de periode tussen de laatste vaccinatie of besmetting en de boosterprik verkort. Eerder moest men zes maanden wachten, maar dat wordt drie maanden. In totaal gaat het om 8,5 miljoen volwassenen die nog in aanmerking komen voor een booster. Vrijwel alle 60-plussers krijgen de uitnodiging voor het einde van het jaar.

Maximaal vier gasten tijdens feestdagen

Het maximaal aantal gasten dat een huishouden mag ontvangen blijft staan op vier. Dat betekent geen verruiming tijdens de feestdagen. Rutte riep iedereen op zich aan de basismaatregelen te houden, als mensen elkaar toch opzoeken. Hij wees op het doen van een zelftest voorafgaand aan bezoek, geen handen te schudden, goed te ventileren en bij klachten thuis te blijven.
Er blijven steunmaatregelen voor het bedrijfsleven gelden, en er wordt extra geld uitgetrokken voor de culturele sector. "Een tweede Kerst met deze maatregelen is ongelofelijk ingrijpend en verdrietig. De pijn kunnen we niet zomaar wegnemen, er gaat nog veel aanpassingsvermogen vragen van ondernemend Nederland", zei Rutte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl