Iedereen in januari een boosterprik: GGD Drenthe moet opschalen

Zestien prikstraten telt de XXL-priklocatie in de Bonte Wever in Assen
De XXL-priklocatie in De Bonte Wever in Assen heeft genoeg vaccinatieruimtes © RTV Drenthe/Dylan de Lange
De GGD Drenthe moet de komende weken veel meer mensen een boostervaccinatie geven. Dat is het gevolg van het besluit van het demissionaire kabinet dat elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden.
"Het is een immense operatie", zegt een woordvoerder van de GGD Drenthe. "Onze XXL-priklocaties in Emmen en Assen kunnen het aan. Maar belangrijk is dat de prikstraten ook door bekwame mensen bemenst worden. De voorbereiding hierop moet op een zorgvuldige manier gebeuren."
Vandaag is de GGD Drenthe begonnen om hier een oplossing voor te vinden en ook morgen wordt hier aan gewerkt. "We moeten kijken hoe we meer aantallen kunnen gaan verwerken. Gelukkig hebben we veel partners in Drenthe, zoals de huisartsen en Defensie, die ons daarbij ondersteunen. Bovendien hebben veel mensen die ons eerder hebben geholpen zich weer aangemeld voor hulp."
De boosterprik wordt gegeven na drie maanden in plaats van na zes maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Nederland heeft hiervoor genoeg vaccins, laat minister Hugo de Jonge weten.

Omikronvariant

De omikronvariant verspreidt zich sneller dan de deltavariant. Hoewel er volgens De Jonge nog niet veel zeker is, is wel duidelijk dat deze nieuwe variant zich minder aantrekt van de opgebouwde immuniteit. Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat de omikronvariant in de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen en houdt rekening met een forse toename van infecties in januari. De boosterprik helpt de bescherming weer op peil te brengen. Dat blijkt uit eerste onderzoekresultaten uit Engeland.
Vandaag zijn de laatste 60-plussers uitgenodigd die langer dan zes maanden geleden hun laatste vaccinatie of coronabesmetting hebben gehad. De komende dagen volgen de 60-plussers die drie maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie of coronabesmetting hadden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een booster aangeboden.
Minister Hugo de Jonge: "Omikron is helaas echt een nieuwe werkelijkheid, heel zorgelijk. Daarom versnellen we nogmaals de boostercampagne voor alle volwassenen. Daarmee hebben we onze bescherming beter op orde en verminderen we de druk op de zorg. Het is fantastisch dat RIVM, GGD GHOR en partijen als het Rode Kruis, huisartsen, ziekenhuizen, Defensie en duizenden mensen alles op alles zetten om hierbij te willen helpen."

Per leeftijdscategorie

Na de 60-plussers volgen de 60-minners op volgorde van leeftijd. De GGD'en schalen verder op om mogelijk te maken dat iedereen snel aan de beurt komt. Daarbij krijgt de griepprikgroep (met een verhoogd medisch risico) onder de 60 jaar een uitzondering. Een groot deel van deze groep krijgt vanaf 23 december zoveel als mogelijk een sms met een oproep zich te melden bij een GGD in de regio. Verder gaat het op volgorde van leeftijd zo snel als mogelijk.
"Ook dit keer mogen Drenten zelf kiezen waar zij hun boostervaccinatie ophalen", zegt de woordvoerder van de GGD Drenthe. "Dat betekent ook dat dat buiten de provinciegrenzen kan."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.