Snotteren en niezen: de griep is losgebarsten in Drenthe

De griepgolf is losgebarsten (Rechten: Roos Koole/ANP XTRA)
De griepgolf is losgebarsten (Rechten: Roos Koole/ANP XTRA)
De griepepidemie is ook in Drenthe losgebarsten. Sinds half december hebben relatief veel Nederlanders griepklachten. Jorien van Pelt van GGD Drenthe beantwoordt vijf vragen over de epidemie.
Hoeveel mensen zijn er ziek in Drenthe?

Ongeveer 6 op de 10.000 mensen is ziek. Daarmee volgen we in Drenthe het landelijke beeld. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal mensen dat zich met griepklachten bij de huisarts meldt.

Wie zijn er ziek?

Het gaat vooral om jonge kinderen, die tussen de 0 en 4 jaar zijn. En het gaat om ouderen, dan heb je het over mensen die ouder zijn dan 65.

Hoe gaat de epidemie zich ontwikkelen?

Het is afwachten hoeveel last we zullen hebben van de griep. Vorig jaar duurde het met 18 weken wel heel erg lang. Gemiddeld duurt een epidemie negen weken. Je ziet zo'n epidemie eigenlijk elk jaar wel terug.

Beschermt de griepprik van dit seizoen tegen de soort griep die nu heerst?

We zijn nog helemaal aan het begin van de epidemie, dus we hebben nog niet zo heel veel echte monsters. Maar voor zover nu bekend is, zit het virus ook in het griepvaccin.

Wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Je kan het nooit helemaal voorkomen. Maar wat je wel kunt doen, is regelmatig handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken. Die moet je weggooien als je ze hebt gebruikt. Verder kun je het beste niezen in je elleboogplooi en voorwerpen regelmatig schoonmaken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.