Kopperprent over 100 jaar Vrouwenkiesrecht vandaag uitgereikt in Meppel

Het is een oude traditie: Koppermaandag, de eerste maandag na Driekoningen. Het is de dag dat de Kopperprent wordt uitgereikt in het Drukkerijmuseum in Meppel.
"Kopper verwijst naar een middeleeuws woord en betekent feestmaal", vertelt Stein van Ittersum, voorzitter van het Drukkerijmuseum. Het was een feest dat door de gilden werd gevierd, de vakverenigingen van vroeger. Alleen de grafische industrie doet er nu nog iets mee.

Tijdens Koppermaandag legden leerlingen een proef van bekwaamheid af in de vorm van een drukwerk. "Als tegenprestatie kregen de gezellen, de leerlingen, een paar geldstukken. En dan gingen ze 's avonds naar de kroeg en zetten dit om in drank."

Middelbare scholieren
Vandaag de dag gaat het er wel iets anders aan toe. ''Vroeger moesten de gezellen de Kopperprent zelf bedenken. De laatste jaren benaderen wij zelf leerlingen van de middelbare school of van een grafische opleiding", aldus Van Ittersum. Dit jaar mochten leerlingen van Stad en Esch in Meppel met het keuzevak tekenen concepten aanleveren.

Vrouwenkiesrecht
Ieder jaar heeft de Kopperprent een thema. "Dit jaar is het onderwerp honderd jaar vrouwenkiesrecht. Toen kregen de vrouwen actief kiesrecht, twee jaar daarvoor hadden ze al passief kiesrecht gekregen. Maar het is nu honderd jaar geleden dat de vrouwen zich ook verkiesbaar mogen stellen voor allerlei publieke functies."

Voor de Kopperprent is dit jaar een speciale techniek gebruikt. "We hebben er nu bijna honderd gemaakt en de techniek is dit jaar zeefdruk. Bij zeefdruk moet je kleur voor kleur afdrukken."

Havo 5-leerling Sophie Lutgendorf maakte het winnende ontwerp voor de Kopperprent. De eerste prent werd vanmorgen uitgereikt aan haar en aan gedeputeerde Cees Bijl. Maar wat dat nou eigenlijk is, een zeefdruk? Dat wist ze niet. En dat werd haar haarfijn uitgelegd door Cor Nagelkerke van het Drukkerijmuseum.

Aantal bezoekers gestegen
Voorzitter Stein van Ittersum van het bestuur meldde bij de uitreiking dat het museum vorig jaar meer dan 9.000 bezoekers heeft getrokken. Tien jaar geleden ging het nog om 3.000 bezoekers. Vooral de expositie over Donald Duck trok veel bezoekers. Het museum hoopt voor volgend jaar die stijgende lijn in bezoekersaantallen vast te houden.

Op zaterdagmiddag houdt het museum komend jaar de deuren gesloten. "Er kwamen relatief weinig mensen op de zaterdagmiddag en het werd steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden om die openingstijd mogelijk te maken", aldus Van Ittersum.
Deel dit artikel: