'Vuurwerkspektakel' bij nieuwe metaalstaking in Hoogeveen en Emmen

In Hoogeveen, Emmen en Klazienaveen worden morgen opnieuw 24-uursstakingen gehouden in de metaalsector.
Vanaf kwart voor acht morgenvroeg leggen de medewerkers van Ardagh, Fokker, VDL Wientjes en Rademakers Gieterij het werk neer. De staking gaat gepaard met een vuurwerkspektakel, laat bestuurder Marijke Eggengoor van vakbond FNV Metaal weten.

Estafettestaking
Al maandenlang leggen medewerkers uit de metaalsector overal in Nederland regelmatig het werk neer. Bonden FNV Metaal en CNV Vakmensen staken voor een betere cao voor de metalektro. Ze willen onder meer loonsverhoging.

Luchtbuksen
Eind november begaven de bonden zich in Hoogeveen op glad ijs: toen werden tijdens een demonstratie luchtbuksen omhoog gehouden en klonken (vuurwerk)knallen. Uiteindelijk besloot het Openbaar Ministerie niemand strafrechtelijk te vervolgen voor die actie. De bonden betuigden spijt.

"Het afsteken van vuurwerk zal morgen veilig verlopen en geen invloed hebben op de openbare orde", zegt Marijke Eggengoor van FNV. "Maar het zal wel spectaculair zijn om zo aandacht te vragen voor een betere cao. In 2015 en 2016 duurde het staken negen maanden. Daar zitten we nu nog niet op, maar we blijven druk houden."

Gesprekken muurvast
In ons land werken zo'n 150.000 mensen de metaalsector. Zij wachten allemaal nog steeds op een nieuwe cao. De gesprekken van de bonden met de werkgevers zitten muurvast.
Deel dit artikel: