Overlast stationsgebied: ‘Zitten er korter op en hebben problematiek beter in zicht’

station emmen
In het stationsgebied vond in de afgelopen maanden meerdere malen overlast plaats. © Persbureau Drenthe
De overlast rondom het stationsgebied in Emmen is 'enigszins' afgenomen. Dat zegt wethouder Robert Kleine. Gisteren sprak hij met omwonenden en ondernemers rondom het stationsgebied over de aanpak van overlast.
Een maand geleden kondigde burgemeester Eric van Oosterhout extra maatregelen aan. Een groep bestaande uit dakloze mensen met verslavingsproblemen, arbeidsmigranten en zogeheten veiligelanders veroorzaakten de afgelopen maanden problemen. Veiligelanders zijn asielzoekers uit bijvoorbeeld Marokko, die hier vrijwel kansloos zijn in hun asielprocedure.

Hekwerk en extra verlichting

In overleg met GGZ, politie, handhaving en het nabijgelegen inloopcentrum van het Leger des Heils is vervolgens een aantal besluiten genomen. Het aantal surveillances ging omhoog en de overlastgevers werden meer aangesproken op hun gedrag. Het Leger des Heils plaatste verder onder meer hekwerk en extra verlichting rondom hun locatie.
Volgens wethouder Kleine is de overlast afgenomen op plekken waar laatstgenoemde fysieke maatregelen zijn genomen. "Bezoekers van het inloopcentrum spreken elkaar ook meer aan. Dat is ook mooi om te constateren", stelt Kleine bij ZO!34. De maatregelen zijn niet genoeg om de problemen volledig uit te bannen. "Op nul krijg je het nooit. Maar we zitten er korter op en hebben de problematiek beter in zicht."

Woonvoorzieningen

Op de lange termijn wil de gemeente samen met het Leger des Heils uitkijken naar woonvoorzieningen voor de daklozen binnen die groep. "Voor sommigen kan dat een behoorlijke horde zijn. Vooral als je bijvoorbeeld twintig jaar lang op straat hebt geleefd." Er wordt daarom onderzoek naar gedaan. "Er komt wel wat bij kijken. Je kunt niet denken aan een standaard rijtjeshuis."
Een dergelijke vondst zou in de ogen van de wethouder in grote mate kunnen bijdragen aan een meer structurele oplossing voor de overlast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl