855.000 bezoekers voor Wildlands, tien werknemers ontslagen

Wildlands Adventure Zoo in Emmen heeft vorig jaar 855.000 bezoekers gehad. De forse terugloop was al duidelijk, maar de kerstperiode heeft nog wel iets goedgemaakt. Het bezoekersaantal is boven de laatste prognose van 840.000 bezoekers uitgekomen. De dierentuin heeft verder tien medewerkers gedwongen ontslagen.
In 2017 trok het park 1,05 miljoen bezoekers. In het openingsjaar kwamen er 1,4 miljoen bezoekers naar de Emmer dierentuin. 

Meer bezoekers
Wildlands kondigde begin vorig jaar aan 1,2 miljoen bezoekers te willen trekken. Die prognose is in november door interim-directeur Erik van Engelen overboord gegooid. Van Engelen verwachtte dat hij zou uitkomen op 840.000 bezoekers in 2018. In 2019 wil hij doorgroeien richting de 900.000 bezoekers. 

Wildlands was afgelopen kerstperiode ook in de avonduren open. "Die Wildnights werkten goed. Daar kwamen in totaal 36.000 bezoekers op af. Dat is ook reden dat we boven het streefcijfer zijn uitgekomen", zegt Van Engelen. 

Verlies
Wildlands verkeert in zwaar weer en lijdt verlies. Al eerder werd bekend dat er in 2018 waarschijnlijk een verlies is van 8 miljoen euro. In 2017 was dat nog 1,8 miljoen euro. Dit jaar verwacht Wildlands weer rode cijfers te schrijven: de prognose is een verlies van 4 miljoen euro. Ook met de nieuwe maatregelen gaat het nog wel een paar jaar duren voor het park zwarte cijfers draait, volgens de interim-directeur.

Ook heeft het bedrijf uitstel van betalingen van leningen gekregen bij de vier grootste financiers (gemeente Emmen, VolkerWessels, WMD en Rabobank), zodat het tot 1 mei 2019 pauze heeft van die betalingsverplichtingen. De overige financiële verplichtingen lopen gewoon door. "We zijn blij met de afspraak met de financiers. Eind maart weten we meer", aldus de interim-directeur. 


Onderzoek
Het dierenpark heeft onderzoek gedaan naar de teruglopende bezoekersaantallen. Zo zou er door het bedrijf onvoldoende zijn gereageerd op de veranderende wensen van het publiek. Daarnaast zou door de combinatie van dierenpark en attractiepark onduidelijkheid bij het publiek ontstaan. Bovendien zouden dieren niet zichtbaar genoeg zijn en zijn de entreekaartjes te duur.

Ontslagen en entreeprijs naar beneden 
Daarom neemt het dierenpark maatregelen: zo gaat de entreeprijs naar beneden en worden de dierenverblijven aangepast, zodat de dieren beter zichtbaar worden. Ook worden lege plekken in het park opgevuld met nieuwe dieren. En er komt een pad tussen de gebieden Nortica en Serenga, zodat bezoekers niet twee keer dezelfde route hoeven te lopen.

Het ontslag van tien tot vijftien medewerkers was al aangekondigd. Dat er nu tien mensen uit gaan, wordt gezien als onvermijdelijk. "Met hen hebben we gisteren gesproken. Dat was heel verdrietig", aldus Van Engelen.

'WMD trekt zich terug'
Op dit moment voert Wildlands gesprekken met de financiers over de maatregelen. Daarnaast speelt ook dat de waterleidingmaatschappij WMD zich wil terugtrekken. WMD bekijkt de mogelijkheden om de banden met Wildlands 'op termijn af te bouwen'. Dat heeft te maken met het voornemen van het waterbedrijf om zich te richten op de kerntaak, namelijk het leveren van drinkwater, na het miljoenendebacle dat de WMD heeft opgelopen met een ontwikkelingsproject in Indonesië. 

"Ik hou er rekening mee dat de WMD zich terugtrekt. We hebben een plan, maar ik kan nog niet zeggen wat we gaan doen", aldus Van Engelen. 

Meer over dit onderwerp:
Wildlands Emmen gemeente Emmen dossier Wildlands
Deel dit artikel: