Bloemencorso's op Unesco-lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

Bloemencorso Eelde 2019
Een van de corsowagens in Eelde in 2019 © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Bloemencorso's zijn uitgeroepen tot Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed. De internationale organisatie Unesco heeft de traditionele corsocultuur vandaag tijdens een bijeenkomst in Parijs toegevoegd aan de lijst met cultureel erfgoed.
Het gaat om zo'n 30 bloemen- en fruitcorso's in ons land, waaronder de drie Drentse in Eelde, Elim en Frederiksoord.
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte vorig jaar januari in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat er een voorstel lag om ervoor te gaan. De meeste corso's staan al jarenlang op een Nederlandse erfgoedlijst. De wens om samen aan de Unesco-lijst te worden toegevoegd bestond al langer.
De corso-organisaties in ons land bundelden daarvoor hun krachten in de Corsokoepel en werken samen met het ministerie en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed om de gewenste erkenning te krijgen. Met het officiële voorstel van Van Engelshoven werden de corso's een stuk kansrijker.
De traditie is een belangrijk element voor de lijst met 'levend erfgoed', waar de corso's nu onder vallen. Van oudser worden door vrijwilligers wagens gebouwd die met bloemen worden versierd. Die traditie wordt generatie op generatie overgedragen.

Valkerij

Ook de valkerij, het jagen met getrainde roofvogels, is toegevoegd aan de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Valkerij werd al in 2010 toegevoegd aan de lijst door andere landen. In navolging van landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, België, Frankrijk, Zuid-Korea en Spanje is de Nederlandse valkerij nu ook aangesloten bij deze lijst. In Nederland zijn ongeveer tweehonderd valkeniers, die zijn aangesloten bij drie landelijke verenigingen.
"Met deze inschrijving onderstrepen we het belang van de corsocultuur en de valkerij", zegt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). "Deze vorm en andere vormen van Immaterieel Erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit." De minister spreekt donderdagmiddag met vertegenwoordigers van de corsokoepel en het Nederlands Overleg Valkerij Organisaties te ere van hun plaatsingen op de lijst.
Eerder werd in 2017 namens Nederland het ambacht van molenaar toegevoegd aan de immateriële erfgoedlijst.
Bloemencorso's op Unesco-lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl