Samenwerkingsproject PI Veenhuizen en FC Emmen krijgt waarderingsprijs

Uitreiking Cedris Waarderingsprijs 2021
Jan Roelof van der Spoel (L) van PI Veenhuizen en Marcel Sulmann van FC Emmen ontvangen de prijs © DJI Veenhuizen
Een samenwerking tussen de gevangenis in Veenhuizen en FC Emmen heeft de Cedris Waarderingsprijs gewonnen en daarmee krijgt het project, genaamd Naoberschap Inside, een cheque van 2.500 euro. De prijs wordt uitgereikt aan projecten die zich op een innovatieve manier inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.
Door het project worden de gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen in de laatste fase van hun straf, begeleid richting een plek op de arbeidsmarkt. Het bedrijvennetwerk van FC Emmen wordt ingezet in de zoektocht naar werkplekken. Daarnaast sporten de gedetineerden samen met de spelers van FC Emmen en werken ze samen aan de kernwaarden van de voetbalclub, zoals onder andere discipline en vertrouwen.

'Overbruggen van maatschappelijke vooroordelen'

De jury van de Cedris Waarderingsprijs ziet dat het project succesvol is aangezien tien ex-delinquenten een baan hebben gevonden via het netwerk van de voetbalclub. "En het gaat om meer dan alleen arbeidsparticipatie: deelnemers kunnen dankzij het project op een goede manier herintreden in de samenleving. Dat draagt bij aan het overbruggen van maatschappelijke vooroordelen", concludeert de jury onder leiding van Job Cohen.
Voor de trainer van de maatschappelijke tak van FC Emmen, Marcel Sulmann, is de prijs een stimulans om door te gaan met het project. "Deze prijs geeft aan dat we enorm op de goede weg zijn. We kunnen alleen nog maar vooruit en daar zijn we hartstikke blij mee."
"We proberen er op allerlei manieren voor te zorgen dat een detentie ook bijdraagt aan het leven een andere wending geven. Dat leidt tot een delict-vrij bestaan", benadrukt Jan Roelof van der Spoel, directielid van de PI in Veenhuizen. "Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we ketenpartners als FC Emmen voor nodig."

Twee winnaars

Het project Naoberschap Inside is niet het enige project dat de waarderingsprijs heeft gewonnen. Ook WerkSaam Westfrielsand, waarbij vluchtelingen of nieuwkomers in drie jaar tijd worden opgeleid tot zorgmedewerkers, wint de prijs. De twee projecten zijn uit vijftig inzendingen verkozen. "Maar deze twee sprongen er echt uit", vertelt jurylid Job Cohen. "We vonden het zo lastig om een keuze te maken, dat we besloten om twee winnaars aan te wijzen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl