'We halen zo'n 400 kerstbomen per dag op'

Bewoners van de gemeente Hoogeveen hebben geen omkijken naar hun oude kerstboom, ze kunnen hem gewoon aan de straat leggen. Een grote vuilniswagen rijdt door de Hoogeveense straten om de bomen op te halen.
"We zijn er de hele week mee bezig. Langs veertien routes halen we de bomen op. Het gaat om zo'n 400 bomen per dag", vertelt Arjan Hoving van Area Reiniging. Hij coördineert de ophaalactie.

'Makkelijke baan'

Met drie man sterk zitten de medewerkers van Area op de grote wagen. Eén rijdt, de andere twee gooien de bomen achterin. "Op dit moment heb ik de makkelijkste baan", lacht chauffeur Roel. "Maar om de zoveel tijd wisselen we even. In principe zijn we allemaal chauffeurs."

Lees meer: Uur van de waarheid nadert voor de kerstboom

De bomen worden verwerkt tot compost. Vervolgens kunnen mensen het weer voor het bemesten van hun tuin gebruiken. Volgens chauffeur Roel verschilt het kerstboom-aanbod per buurt. "De ene buurt heeft er meer dan de andere. De laatste jaren is het aanbod wel iets minder geworden."

Traditie

Niet in alle Drentse gemeenten wordt de kerstboom overigens zomaar gratis opgehaald. "Dit is een gunst van de gemeente Hoogeveen. Het komt van oudsher. Andere gemeenten doen het niet altijd. Dit is gewoon een soort traditie", aldus chauffeur Roel.

Lees meer: Olifanten in Wildlands worden getrakteerd op kerstbomen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.