Qbuzz over staking buschauffeurs: 'Heb nog even geduld, er lopen gesprekken'

asielbus
De asielbus die rijdt tussen Ter Apel en Emmen © RTV Noord / Marten Nauta
"We hebben FNV gevraagd om vandaag op gesprek te komen. Maar dat hebben ze geweigerd. De FNV wil niet in gesprek." Michel van de Mark, directeur marktontwikkeling bij Qbuzz, klinkt wat geïrriteerd. Buschauffeurs leggen morgenochtend van 05.00 tot 08.00 uur in Emmen, Stadskanaal en Oude Pekela het werk neer.
FNV vindt dat Qbuzz haar verantwoordelijkheid niet neemt om de problemen op te lossen die asielzoekers uit veilige landen op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel veroorzaken. Het is niet de eerste actie. Begin december reden buschauffeurs nog met lege bussen op lijn 72/73, om actie te vragen voor het probleem. En waar die vorige actie nog wel op sympathie kon rekenen van Qbuzz, kan deze dat actie niet. Het steekt Qbuzz vooral omdat de nodige gesprekken nog lopen.

Gesprekken

"We praten met het ministerie, de politiek in Den Haag en FNV." Onlangs is in de Tweede Kamer een voorstel aangenomen om zo snel mogelijk met vakbonden, vervoerders, provincies en burgemeesters om tafel te gaan zitten en oplossingen uit te werken. Aanstaande maandag is er weer een gesprek met de politiek. De staatssecretaris komt volgende week. We praten dus volop. FNV is daar ook bij", zegt Van de Mark. "Wij vinden het dan buitenproportioneel om nu actie te gaan voeren."
Edwin Kuiper, van vakbond FNV Streekvervoer, ziet dat heel anders. "Er wordt al jaren gesproken. Qbuzz wil maar steeds overal over praten. Wij willen actie. Wij willen maatregelen. En die komen maar niet."

Frustratie

Van de Mark noemt het geen verstandig besluit van de vakbond. "Heb even het respect om te wachten. Er lopen constructieve gesprekken." De staking komt dan ook rauw op het dak van Qbuzz. De actie voegt volgens Qbuzz niets toe. "Dit frustreert die gesprekken alleen."
Zelf pleit Qbuzz voor een vaste pendelbus tussen Emmen en Ter Apel. "Wij blijven in ieder geval constructief meepraten. We hebben hoop dat er een goede oplossing uitkomt."
Edwin Kuiper van FNV vindt dat die gesprekken helemaal los staan van waar de actie morgen over gaat. "Dat zijn parallelgesprekken", typeert hij de gesprekken waar Van de Mark het over heeft. "Wij hebben een ultimatum gesteld en hebben eisen aan Qbuzz." Zo wil FNV bijvoorbeeld zo snel mogelijk beveiligers op de lijnen 72/73 hebben. "Wij richten ons rechtstreeks tot Qbuzz. Wij zijn wel uit onderhandeld. Het moet maar eens concreet worden."

Impact

De actie van FNV heeft volgens Qbuzz grote impact. Van de Mark verwacht dat nog wel uren na de staking de gevolgen merkbaar zijn. "Het wordt best ingewikkeld om in de uren daarna de juiste bussen op de juiste plek al te hebben rijden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl