Kamer: stop per direct met injectie afvalwater uit Schoonebeek

schoonebeek
Pijpleiding bij Schoonebeek © archief RTV Drenthe
Een meerderheid in de Tweede Kamer ging gisteren akkoord met een motie om per direct te stoppen met het injecteren van giftig afvalwater uit Schoonebeek in de Twentse bodem. In de motie staat dat de regering zo snel mogelijk met een andere oplossing voor de verwerking van het water moet komen.
CDA-Kamerlid Agnes Mulder uit Assen, initiatiefnemer van de motie, is heel erg blij. In een video zegt ze: "Ik hoop dat de zorgen kunnen worden weggenomen en dat we een nieuwe weg kunnen inslaan met afvalwaterzuivering. Echt heel mooi nieuws dit."
Agnes Mulder is blij dat de motie is aangenomen
De motie werd ontraden door demissionair minister Blok van Economische Zaken. Hij zegt dat het injecteren niet zomaar kan stoppen omdat de NAM een vergunning heeft. Het is onduidelijk wat hij met de motie gaat doen.

Eerdere motie

In oktober werd een motie over de oliewinning in Schoonebeek van GroenLinks in de Tweede Kamer verworpen. Kamerlid Laura Bromet vroeg in de motie om de oliewinning in Drenthe en daarmee ook de waterinjectie stil te leggen. Voor de motie kwam steun van de BoerBurgerBeweging en Pieter Omtzigt.

Reactie van de NAM

In een reactie wijst de NAM op onderzoeken door andere instanties die niet tegen afvalwaterinjectie zijn. "In de herevaluatie die in 2016 is uitgevoerd, is door onafhankelijke experts vastgesteld waaronder de Commissie MER dat de huidige methodiek de meest milieuvriendelijke optie is", schrijft de NAM. "Daarnaast is ook door toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) opgemerkt dat waterinjectie een veilige en verantwoorde methode is."
De NAM laat daarom weten de reactie van de minister van Economische Zaken af te wachten. "Wij herkennen ons ook in zijn eerste reactie in de Tweede Kamer dat er voor de sluiting momenteel geen enkele rechtsgrond bestaat."
Ook laat de NAM weten wel te kijken naar andere mogelijkheden. In januari verschijnt daarover een rapportage, laat het bedrijf weten.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.