'Ziekenhuis Bethesda kan spoedhulp beter sluiten'

Volgens UMCG-topman Jos Aartsen is het beter dat Ziekenhuis Bethesda de spoedhulp sluit (Rechten: RTV Drenthe/Josien Feitsma)
Volgens UMCG-topman Jos Aartsen is het beter dat Ziekenhuis Bethesda de spoedhulp sluit (Rechten: RTV Drenthe/Josien Feitsma)
Als het aan topman Jos Aartsen van het UMCG ligt, sluiten Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal de afdeling spoedhulp.
"Acute zorg is meer dan alleen een dokter die even snel naar je kijkt. Die zorg kost twintig miljoen per jaar, dat kunnen kleine ziekenhuizen gewoon niet opbrengen", aldus Aartsen tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Dat meldt
.

Doodvechten

Volgens Aartsen is de zorg in Noord-Nederland te veel gericht op behoud van zorg zoals het nu is. Hij vindt dat we goed moeten kijken wat het perspectief is van een ziekenhuis, in plaats van je doodvechten om bijvoorbeeld de verloskunde in Stadskanaal en Hoogeveen open te houden.

Niet vooruitlopen op de zaken

Henk Heeringa, woordvoerder van de Treant Zorggoep, wil niet vooruitlopen op de uitspraken van topman Aartsen. "In de nieuwjaarstoespraak staat het Jos Aartsen vrij zijn visie te geven. Wij hebben een kernteam dat kijkt naar de toekomst van de zorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen. Dit voorjaar verwachten we daar de uitkomsten van. Voor die tijd doe ik geen uitspraken over het wel of niet sluiten van de spoedhulp in Hoogeveen en Stadskanaal."
In het kernteam zitten de ziekenhuizen van Drenthe en Zuidoost-Groningen, evenals zorgverzekeraars en de huisartsen.

'Ga samenwerken!'

In zijn nieuwjaarsrede hekelt de topman verder het zorgsysteem in Nederland. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor goede zorg en ziekenhuizen beconcurreren elkaar. "Dat is een perverse prikkel. Als wij met het Martini Ziekenhuis willen afspreken dat alleen zij bijvoorbeeld maagoperaties uitvoeren, mag dat niet. We mogen niets van elkaar weten en niet samenwerken."
Volgens Aartsen is het broodnodig dat die mogelijkheid er wel komt. "Mijn oproep is: Den Haag, zorg ervoor dat wij kunnen samenwerken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.