Malta: Oplossing voor migranten Sea-Watch

Meppeler Anne Paul Lancel is kapitein van de Sea-Watch 3 (Rechten: Anne Paul Lancel)
Meppeler Anne Paul Lancel is kapitein van de Sea-Watch 3 (Rechten: Anne Paul Lancel)
Nederland en zeven andere EU-landen nemen 49 migranten op die aan boord zijn van twee schepen, waaronder die van de Meppeler kapitein Anne Paul Lancel. De premier van Malta, Joseph Muscat, maakte deze uitkomst vandaag bekend na overleg tussen Europese landen.
De grootste groep van 32 mensen werd al voor Kerst van de Middellandse Zee gered door de bemanning van het schip Sea-Watch 3, dat met kapitein Lancel onder Nederlandse vlag vaart. Een ander schip, de Albrecht Penck, heeft zeventien mensen aan boord.

Lees meer: Waar zijn de 32 vluchtelingen van de kapitein uit Meppel welkom?

Sea-Watch, een Duitse organisatie die migranten van zee redt, had eerder deze week laten weten dat er snel een oplossing moest komen. De situatie aan boord is nijpend en het schip dreigde donderdag in een storm te belanden.

Slopende weken

Dat er een oplossing lijkt te zijn gevonden voor de 32 migranten op het reddingsschip Sea-Watch 3, is 'ontzettend goed nieuws'. "Eindelijk komt er een einde aan deze drie slopende weken. Maar het is schandalig dat het zo lang heeft geduurd'', laat een woordvoerder van Sea-Watch weten.

Stabiel

De situatie aan boord van het reddingsschip is volgens Sea-Watch stabiel. "Mensen werden wanhopiger door de onduidelijkheid en ze zijn uitgeput, maar ze hadden wel genoeg te eten en te drinken.'' Het is niet bekend wanneer de migranten genoeg zijn aangesterkt om naar Nederland en andere landen te worden gebracht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.