Ontwikkelaar watervilla's in Meppel overweegt stap naar de rechter

De impressie van de ontwikkelaar (Schuttevaerhaven / Prins Hendrikkade Meppel)
Impressie van de twaalf omstreden watervilla's aan de Prins Hendrikkade in Meppel © WVG
Ontwikkelaar WVG, die in Meppel twaalf hoge watervilla's wil bouwen, overweegt via de Raad van State zijn plan alsnog vlot te trekken. Het vastgoedbedrijf heeft het volste vertrouwen dat de hoogste bestuursrechter het bouwplan aan de Prins Hendrikstraat alsnog goedkeurt. Gisteravond is het project afgeschoten door de gemeenteraad.
"Het mag duidelijk zijn dat wij deze afwijzing als bijzonder hebben ervaren", reageert projectleider Steven Stienstra van WVG. "Ik ben overtuigd van het bouwplan en dat dit past op deze locatie. Ik had gehoopt dat de voltallige gemeenteraad dat ook gezien had. Dat was wellicht te naïef."

Bouw te massaal

Omwonenden van de kavel, een gesaneerde bedrijfslocatie, gaven de laatste maanden meerdere keren hun bezwaren aan. Zij vinden het beoogde bouwwerk veel te massaal. Ze zijn bang dat ze door de hoogbouw de lichtinval in hun huizen kwijtraken en in hun privacy worden aangetast. Ze overtuigden hiermee een meerderheid van de gemeenteraad.
De projectontwikkelaar kan zich niet vinden in de kritiek. "Dit plan is zorgvuldig tot stand gekomen. Als de gemeenteraad het afwijst moet dat gemotiveerd zijn. De motivatie die gisteravond genoemd werd is in mijn ogen niet voldoende steekhoudend om dit af te wijzen. Dat weet de wethouder ook", aldus Stienstra.
Hij kent de kritiek uit de buurt, maar vindt die niet terecht. "Niet iedereen is gelukkig met het plan, maar dit levert echt een mooi stukje Meppel op. In het voortraject is voldoende kennis en kunde aan tafel geweest om te kijken wat past op deze locatie. Het plan voldoet aan alle kanten."

Emoties

De raadsleden die het plan uiteindelijk van tafel veegden, hopen dat dit de betrokken partijen aanzet tot een goed gesprek. Of dat ook gebeurt is niet duidelijk. WVG gaat zich eerst nog op de situatie beraden, maar denkt wel serieus over een procedure voor de Raad van State vanwege het ontbreken van goede argumenten.
"Ik ben overtuigd dat dit plan voldoende is uitgewerkt en ook standhoudt bij de bestuursrechter. Het voldoet aan de redelijke stedenbouwkundige eisen voor architectuur. Als er emoties bij komen snap ik dat niet iedereen blij is, maar objectief voldoet dit aan de eisen", zegt Stienstra.
WVG heeft zo'n zes weken om vervolgstappen te bepalen. "De gemeenteraad heeft stelling genomen na de bezwaren van omwonenden, dat is hun goed recht. Wij gaan ons eerst beraden over de mogelijkheden", besluit Stienstra.
Braakliggende grond in de Schuttevaerhaven in Meppel
Het braakliggende terrein in de Schuttevaerhaven in Meppel © RTV Drenthe / Bastian van de Belt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl