Beeld uit, geluid uit, licht gedimd: Frida Kahlo voor overprikkelden

Frida Kahlo prikkelarm
Marga Mathlener uit Hoogezand tijdens de prikkelarme openstelling van Viva La Frida! © RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel
Geen introfilm, geluid uit, licht gedimd. En niet meer dan zo'n twintig mensen naar binnen. De Frida Kahlo-tentoonstelling in het Drents Museum lijkt wel bijna gesloten zo weinig mensen zijn er en zo schemerig is het. Maar de bezoekers zijn er blij mee, want anders zouden ze overprikkeld raken.
"Het is geweldig dat dit kan. Anders zou ik het nog geen kwartier vol houden", legt Marga Mathlener uit Hoogezand uit. Een flinke hersenschudding waar ze na forse revalidatie nog steeds last van heeft, heeft ertoe geleid dat ze niet tegen licht of geluid kan.
Overprikkelden hebben snel last van teveel licht en geluid, weet coördinator van het prikkelarme museumbezoek Albert Kool. "Soms komt het door een hersenbeschadiging, een trauma, aangeboren hersenletsel of een flinke burn-out. De reeks oorzaken is groot, maar het gevolg is hetzelfde. Deze mensen kunnen niet op een zondagmiddag naar het Drents Museum. Vaak kan de partner wel tegen die prikkels dus kunnen ze ook niet samen. Nu wel. Iedere derde zaterdag van de maand kunnen ze tussen 09.15 en 10.30 uur in alle rust Viva La Frida bezoeken."
Beeld uit, gebuid uit, licht gedimd. Frida Kahlo voor overprikkelden
De overprikkelden komen alleen in de nieuwbouw van het museum, zeg maar het witte gedeelte. Daar staat overigens ook het overgrote deel van de Kahlo-tentoonstelling. De film in de abdijkerk wordt overgeslagen. "Los van dat de overgang van het ene deel van het museum naar het andere deel van het museum al te veel prikkels kan geven, heeft de film hard geluid, flitsen en kan een druk bewegende doventolk overprikkelen. Wij bieden ze tijdens hun rondgang ook niks aan, tenzij ze daar om vragen."
Het Drents Museum heeft halverwege de rondgang een rustruimte gemaakt, Witte muren, een paar tafels met stoelen en glazen water. Verder niks. Voor als er toch nog te veel prikkels in de rondgang zitten. Voor de broodnodige pauze.

Kahlo prikkelt

Uit een Frida Kahlo-tentoonstelling kun je niet alle prikkels halen, het turbulente leven en de vele kleuren van Frida Kahlo zijn ook prikkels voor de bezoekers. "Kahlo leefde zelf ook met een hele grote beperking die haar leven zwaar beïnvloedde. Toch liet ze zich niet tegenhouden. Ik hoop dat overprikkelde bezoekers zich ook niet tegen laten houden in hun leven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl