Eis: vier jaar cel voor jarenlang misbruiken dochters

“Ze zitten in een afschuwelijke achtbaan. Al jaren- en jarenlang.” Met die woorden beschreef de officier van justitie het leven van een moeder en haar twee jonge tienerdochters uit Meppel. De meisjes werden jarenlang ernstig seksueel misbruikt door hun vader.
Tegen de 48-jarige Meppeler eiste hij vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Daarna moet de man worden behandeld voor zijn pedofiele stoornis. Ook eiste de aanklager een contactverbod met zijn dochters en een straatverbod.

Voorlichting op school
Het misbruik kwam aan het licht toen het oudste meisje seksuele voorlichting kreeg op de basisschool. In 2014 vertelde ze het verhaal aan haar moeder. Ze was toen 10 jaar oud. Ook het misbruik van haar drie jaar jongere zusje kwam aan het licht.

Hun ouders waren toen al gescheiden. Het gebeurde als hun vader alleen met hen was. Hun moeder deed aangifte. Maar omdat de man zelf de kaken op elkaar hield, vond het Openbaar Ministerie dat er te weinig bewijs was om de man strafrechtelijk te vervolgen. 

Op advies van een instantie die het gezin hielp met een omgangsregeling schreef de vader vorig jaar een brief aan zijn dochters. Dat was voor het oudste meisje aanleiding om zelf een brief te schrijven aan haar moeder. Daarin beschreef ze gruwelijke details van het misbruik. Toen de Meppeler over het briefje hoorde, stapte hij alsnog naar de politie om zichzelf aan te geven.


Bekentenis
De man verklaarde dat het seksueel misbruiken van zijn dochters al was begonnen toen ze nog baby’s waren. Hij bekende alles. In de rechtszaal kwam hij terug op die bekentenis: het zou maar drie keer zijn gebeurd. Dat geloofde de officier niet. Hij vindt de uitgebreide verklaringen die de Meppeler bij de politie aflegde wel geloofwaardig.

Door die bekentenis is er voor justitie nu wel genoeg bewijs dat de man de misdrijven heeft gepleegd. “Ik schaamde me, daarom heb ik het niet eerder verteld”, aldus de Meppeler in de rechtszaal.

Schadevergoedingen
Zijn ex-vrouw, die namens de kinderen een slachtofferverklaring aflegde, zei dat ze woest is dat de man 3,5 jaar heeft gewacht met het afleggen van zijn bekentenis. Haar oudste is erg getraumatiseerd en bang door wat haar is overkomen. Zei eist 15.000 euro schadevergoeding voor het oudste meisje en 12.500 euro voor de jongste.

De advocaat van de Meppeler vroeg vrijspraak. Op 23 januari doet de rechtbank uitspraak.
Meer over dit onderwerp:
Meppel gemeente Meppel rechtbank misbruik
Deel dit artikel: