​Drent blijft meeste wegenbelasting betalen

In Drenthe betalen we in 2019 nog steeds de meeste wegenbelasting per jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.
Drentse benzinerijders met een auto van 1.151 tot 1.250 kilo, bijvoorbeeld een Peugeot 207 of een Volkswagen Golf, betalen dit jaar 616 euro. Dieselrijders in dezelfde gewichtsklasse moeten 1.256 euro per jaar lappen. Daarmee zijn benzinerijders 4 euro duurder uit. Dieselrijders betalen 12 euro meer.

Groningse benzinerijders moeten met 612 euro per jaar ook nog flink in de buidel tasten. Dieselrijders in Groningen betalen 1.252 euro op jaarbasis. In Noord-Holland zijn automobilisten het goedkoopst uit. Een dieselrijder betaalt daar 1.188 euro per jaar. Een benzinerijder zit al op 552 euro.Waarom betalen wij meer?
Dat de kosten voor autobezitters in Drenthe hoger uitvallen, heeft te maken met de schatkist van de provincie. Drenthe heeft niet veel inwoners en krijgt dus minder geld uit andere potjes. Daarom wordt van inwoners een hogere bijdrage gevraagd. Met dat geld betaalt de provincie onder meer het onderhoud aan wegen.


In totaal levert de wegenbelasting de provincie komend jaar zo'n 57,2 miljoen euro op. Landelijk strijkt de overheid 5,9 miljard euro aan wegenbelasting op.
Meer over dit onderwerp:
CBS belasting economie verkeer
Deel dit artikel: