Boete voor Forum voor Democratie vanwege illegale kerstmarkt Wijster

De markt van Forum voor Democratie in Wijster
De markt van Forum voor Democratie in Wijster © ANP / Herman Engbers
Waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe, Cees Bijl, heeft Forum voor Democratie een boete opgelegd van 10.000 euro. De politieke partij hield gisteren een kerstmarkt in Wijster terwijl dat met de huidige coronamaatregelen niet mag. Forum besloot de markt toen om te dopen tot een demonstratie.
Volgens burgemeester Bijl zagen toezichthouders en de politie dat de organisatie zich niet hield aan de eisen voor een demonstratie. Zo werden er nog steeds spullen verkocht. Bijl geeft nu een bestuurlijke boete van 10.000 euro. Dat is een boete die bijvoorbeeld een burgemeester op kan leggen zonder tussenkomst van het openbaar ministerie of een rechter.
De organisatoren waren zondagmiddag al door de burgemeester gemaand om de marktactiviteiten te staken op straffe van de dwangsom. Forum voor Democratie beloofde het slechts bij een demonstratie te houden. Maar de belofte om de markt te staken en verder te gaan met een demonstratie is volgens Bijl, niet nagekomen.
In onderstaande video vertelde burgemeester Cees Bijl gisteravond wat hij vond van de kerstmarkt:
Cees Bijl over demonstratie Wijster
Op een terrein van een loonwerker aan de Vamweg stonden gisteren verschillende kraampjes opgesteld. De gemeente onderzoekt zijn rol in deze kwestie. Honderden belangstellenden waren naar Wijster gekomen, er zouden 1500 kaartjes verkocht zijn. Aanwezigen werd gevraagd niet te praten met journalisten. Het lukte de gemeente heel lang niet om in contact te komen met de Forum voor Democratie.
De situatie in Wijster veranderde volgens Bijl toen het in plaats van een markt een demonstratie werd. "Je moet bij een demonstratie altijd heel terughoudend optreden als overheid, want dat is een grondrecht".
Dit zijn beelden van de opbouw van de markt gistermiddag:
De voorbereidingen voor de illegale kerstmarkt in Wijster
Op sociale media verschijnen verschillende video's die afkomstig zouden zijn van de kerstmarkt. Daarop is te zien dat er weinig tot geen afstand wordt gehouden tussen bezoekers van de markt. Ook staat er harde muziek op. "Onze toezichthouders hebben dat zelf ook geconstateerd", zei Bijl gisteren al.
Dit is een van de video's die op Twitter rondgaat:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl