EK Wielrennen 2019 niet in Drenthe

Het EK wielrennen wordt in 2019 niet in Drenthe gehouden. Dat zegt een van de initiatiefnemers, Dick Heuvelman.
Drenthe kwam september vorig jaar in beeld nadat de Franse stad Annecy de organisatie van het het EK had teruggegeven. De Europese wielerorganisatie vroeg daarop of Drenthe het kampioenschap wilde organiseren. Maar de initiatiefnemers hebben hun activiteiten gestaakt omdat er in Drenthe te weinig steun zou zijn voor het evenement.


Politiek niet enthousiast
"We hebben gesprekken gevoerd met de provincie maar die hield de boot af", zegt Heuvelman. "Gedeputeerde Henk Jumelet was heel aarzelend en terughoudend. We hebben ook gesproken met burgemeester Eric Oosterhout van Emmen, maar daar hebben we ook niks meer van gehoord. Die heeft met zijn begroting en Wildlands natuurlijk ook wel andere dingen aan zijn hoofd."

"Met mensen uit de wielerwereld hebben we een aantal praatsessies gehouden, maar daar liep men er ook niet echt warm voor", aldus Heuvelman. "Daar kan ik me ook wel weer iets bij voorstellen, want er is in Drenthe al een overkill aan wielerevenementen."

Reactie gedeputeerde Jumelet
​ "Dit jaar worden er in inderdaad vele mooie sportevenementen georganiseerd in Drenthe. Bijvoorbeeld het WK Motocross, WK para-cycling en het EK Young Riders. Het college is van mening dat voor het organiseren van het EK Wielrennen meer tijd nodig is", aldus gedeputeerde Jumelet.

"Het gaat ons naast een wielerwedstrijd ook om de weg naar het evenement toe. Die tijd is van belang om wielerclubs, gemeenten en andere sponsoren aan boord te krijgen en om breedtesport-activiteiten en side-events te organiseren. De organisatoren hebben op basis van de reactie van het college besloten om geen subsidieaanvraag bij de Provincie Drenthe in te dienen."

Exposure
Heuvelman vindt het een gemiste kans. "Ja, het is erg jammer. We hadden Drenthe met het EK goed op de kaart kunnen zetten en het was mooie exposure geweest. Helemaal met de VAM-berg erbij. Die zou een belangrijke rol spelen in het parcours. Maar het mag helaas niet zo zijn."

Eerder was Noord-Nederland in de race om het WK wielrennen in 2020 te organiseren. Dat liep spaak, omdat de provincie Groningen er geen geld in wilde steken.
Meer over dit onderwerp:
EK wielrennen Drenthe
Deel dit artikel: