139 foute coronatest-uitslagen bij GGD Drenthe

Een coronatest wordt onderzocht
Een coronatest wordt onderzocht © ANP
Bij een laboratorium dat coronatesten analyseert voor de GGD is een fout gemaakt, waardoor enkele honderden inwoners van Drenthe en Friesland een foutieve testuitslag hebben gekregen. Het gaat om 139 in Drenthe, meldt de GGD.
Tijdens een steekproef werd ontdekt dat enkele monsters niet positief, maar negatief waren. Er werden positieve monsters getest om te kijken hoe vaak de omikronvariant voor komt. Nu blijkt dat sommige tests negatief zijn en niet positief, zijn meer tests onderzocht. Daaruit bleek dat sommige negatieve monsters juist positief waren.
In totaal zijn zo'n 270 tests uit Drenthe en Friesland niet goed geanalyseerd. Waarvan ongeveer de helft fout-positief en de andere helft fout-negatief. De fout is afgelopen vrijdag ontdekt en na hercontrole op zaterdag en zondag kwamen de 270 naar boven.

Persoonlijk contact

GGD Drenthe weet bij welke personen de testuitslagen niet correct zijn. Iedereen wordt persoonlijk door iemand van de GGD op de hoogte gebracht om op die manier ook vragen te kunnen beantwoorden. "We hebben nog niet iedereen telefonisch kunnen bereiken", zegt manager testen en vaccineren Marjon Feenstra. "Ook heeft iedereen een e-mail gekregen met daarbij een brief als bijlage. Wie geen e-mail heeft gekregen, hoort niet tot de groep die van de fout de dupe is geworden."
De onjuiste uitslagen blijken te zijn veroorzaakt door een menselijke fout in de eerste dagen van december.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl