Taakstraffen voor maken en laten ontploffen carbidbom in kazerne

Johannes Willem Frisokazerne
De Johannes Willem Frisokazerne © ANP / Sake Elzinga
Twee 20-jarige ex-militairen uit Koekange en Balkbrug moeten voor het laten ontploffen van een zelfgemaakte bom in de kazerne in Assen een werkstraf van 180 uur uitvoeren. Dit heeft de militaire kamer (onderdeel van de rechtbank dat is gespecialiseerd in militair strafrecht) beslist.
De mannen gooiden voor de grap een carbidbom op de legeringskamer van collega-militairen. Ze wilden hun collega's laten schrikken, maar de collega's gooiden de bom terug op de gang en bleven op korte afstand daarbij staan. De bom ontplofte en twee militairen liepen ernstige gehoorschade op. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder werkstraffen tot 240 uur en tot vier maanden voorwaardelijke celstraffen tegen de mannen.

Niet de bedoeling

De rechters vinden het kwalijk dat de mannen een bom hebben gefabriceerd waarvan bekend is dat die blijvend gehoorschade kan veroorzaken. Dit is nu dan ook gebeurd. De rechter vindt het niet bewezen dat zij ook de bedoeling hadden om dit letsel te veroorzaken. Ze worden alleen bestraft voor het maken van de bom en die tot ontploffing te brengen.

Spijt, heel veel spijt

Daarnaast houdt de rechter er rekening mee dat beide mannen geen strafblad hadden en nog erg jeugdig waren toen dit gebeurde. Ze namen hun verantwoordelijkheid door eerlijk te verklaren. Ze lieten op zitting duidelijk zien dat zij spijt hadden van dit gebeuren. De rechter nam ook mee in zijn beslissing dat beiden inmiddels bij Defensie zijn ontslagen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl