Restaurants proberen kerstbeleving te creëren, ondanks lockdown

20211220-Meppel-Kerstdiner
Medewerkers van een bloemenwinkel lunchen samen © RTV Drenthe
Medewerkers van restaurants hangen deze week veel aan de telefoon. Ze zetten alles op alles om hun klanten een maaltijd thuis te bezorgen, in plaats van de geplande kerstlunch in een restaurant. Door de huidige lockdown gaan kerstlunches bij eetgelegenheden niet meer door.
Restaurant Villa Kalkoven in Meppel had er geen rekening meer mee gehouden dat het restaurant dicht moest met kerst. "Het was een donderslag bij heldere hemel", vertelt mede-eigenaar Thijs de Lange. Na de persconferentie een week eerder, hadden ze het gevoel dat nu niets meer kon misgaan met kerst. "We zijn toen pas begonnen met de kerstversiering."

Bezorgen in huis

Nu heeft het restaurant besloten geheel verzorgde lunches te bezorgen in huis. "Ze krijgen ons bestek en wijnglazen", zegt De Lange. Het is de enige manier om nog iets te verkopen.
Ook eetcafé Herberg 't Plein in hartje Meppel bezorgt in huis. "We doen het om de sfeer te verhogen en het gevoel te geven dat we betrokken zijn", zegt eigenaar Jaap de Boer. Zijn medewerkers komen gedurende dag meerdere keren aan de deur met steeds weer een volgende gang.
De Boer denkt 70 procent van zijn omzet te kunnen draaien. Hij bezorgt zijn maaltijden veelal bij vaste gasten van het eetcafé. Bij Villa Kalkoven gaat het minder makkelijk. "Bij ons komen grote groepen uit het hele land samen. Daar kunnen we niet bezorgen. We hopen dat ze hun afspraak willen verplaatsen naar volgend jaar", zegt De Lange.

Voedselbank?

De hele ingeslagen voorraad van de restaurants wordt waarschijnlijk niet opgemaakt tijdens de feestdagen. Zo kan de hertenbiefstuk niet worden bezorgd, zegt De Lange. "Die moet je bakken en meteen opeten. Als je die bezorgt dan krijg je een taai stuk vlees. Dat is geen kerst."
"We gaan na de kerst kijken wat er over is, wat we er zelf nog mee kunnen. Weggooien is geen optie. Dus mocht er nog van alles overblijven, dan zal dat zeker naar de voedselbank gaan." De voedselbank heeft overigens nog vrijwel geen aanbiedingen gekregen van restaurants die nu al van hun voorraad af willen.
Restaurants doen hun best voor kerst

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl