Versoberde opvang voor 'veiligelanders' in Ter Apel stopt

Broekers-Knol eerder op bezoek in Ter Apel
Broekers-Knol eerder op bezoek in Ter Apel © ANP
De speciale versoberde opvang in Ter Apel, die als doel heeft om asielzoekers uit veilige landen te ontmoedigen om naar Nederland te komen, sluit de deuren.
Dat gebeurt niet omdat de versoberde opvang niet goed werkt, maar omdat geen enkele gemeente zo'n opvang binnen de gemeentegrenzen wil hebben, schrijft RTV Noord. Dat meldt demissionair staatssecretaris van justitie en veiligheid, Ankie Broekers-Knol (VVD), aan de Tweede Kamer.

Besluit hing in de lucht

Ondanks de positieve resultaten van de versoberde opvang, hing het ermee stoppen al eventjes in de lucht. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft aangegeven niet verder te willen met de opvang. Tenzij minstens twee andere gemeenten bereid zijn om ook veiligelanders op te vangen.
Westerwolde vindt dat het de beurt is aan andere gemeenten, omdat Westerwolde al een grote bijdrage levert met het landelijk aanmeldcentrum voor asielzoekers. De versoberde opvang kwam bovendien met tegenzin in Ter Apel. De asielzoekers uit de veilige landen zorgden onder meer voor problemen op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel.

Gezocht, maar niet gevonden

Het ministerie en provincies hebben de afgelopen maanden gezocht naar gemeenten die een versoberde opvang voor veiligelanders willen realiseren. Broekers-Knol liet vanavond aan de Tweede Kamer weten dat het niet is gelukt om zulke gemeenten te vinden.
Het gevolg daarvan is dat het er in de praktijk op neerkomt dat veiligelanders nu niet meer voornamelijk in Ter Apel en Budel blijven, maar gespreid over het land worden opgevangen wanneer ze in beroep gaan tegen de beslissing op hun asielaanvraag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl