Wat vind jij: De corona-aanpak moet radicaal op de schop

Corona aanpak
De PvdA pleit voor een speciale coronaminister en een andere rol voor het OMT © ANP/Robin Utrecht
Een speciale coronaminister en een andere rol voor het Outbreak Management Team. Daarvoor pleit de PvdA. Als het aan de partij ligt, gaat de aanpak van de coronapandemie radicaal op de schop. Hoe denk jij hierover?
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken gaat vandaag in het coronadebat over de harde lockdown niet meer om de hete brij heen draaien, zegt ze tegen het AD. Kuiken: "We zitten op een dood spoor, bijna twee jaar na de start van de crisis. Zo'n persconferentie als zaterdag: het was ontluisterend. Iedereen mist het perspectief, hoe goedbedoeld ook. De teksten waren soms te lastig te volgen, het ontbreekt aan overzichtelijke illustraties."
Vaak kan het kabinet bij het coronabeleid rekenen op steun van de oppositiepartij, maar de PvdA stelt nu een totaal andere crisisaanpak voor. Met een speciale coronaminister die niet de hele zorg er nog bij moet doen. Volgens bronnen keert Hugo de Jonge niet terug, dus daar komt alvast één 'fris gezicht'.

Meer verversing

De PvdA wil echter op meer plekken verversing, zoals bij het Outbreak Management Team, kortweg OMT: "Het gaat me niet om specifieke personen, maar het gaat me om de nieuwe energie, nieuwe inzichten, dat zal deels door nieuwe mensen komen. Nu corona definitief nog jaren blijft, moeten we over de lange termijn spreken. Worden evenementen een soort seizoensarbeid? En hoe school je mensen dan om? Moeten klassen op scholen voor lange tijd kleiner worden, en hoe zit het daar met ventilatie?"
De Tweede Kamer moet van de PvdA ook mee veranderen. Vaak gaan de urenlange coronadebatten over marginale versleutelingen van lockdownpakketten en ontbreekt het aan grote discussies over de toekomst, erkent Kuiken. "De besluitvorming moet uit de crisisstand, het OMT moet een andere rol krijgen. Er moet meer inspraak komen van experts. En wij als Kamer moeten meer tijd nemen om de diepte in te gaan.''

Wat vind jij?

Ben jij het met de PvdA eens? Moet de aanpak van corona radicaal op de schop?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl