RIVM: Binnen twee weken is dioxine Wijster weggespoeld

Bij de brand een week geleden in Wijster kwam dioxine vrij (Rechten: RTV Drenthe)
Bij de brand een week geleden in Wijster kwam dioxine vrij (Rechten: RTV Drenthe)
De gevolgen van de vrijgekomen dioxine bij de brand in Wijster vallen volgens het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu mee. "Binnen twee weken is er geen risico meer", zegt Harald Wychgel van het RIVM. "Dan is de concentratie dioxine verdund en weggespoeld door de regen."
Omwonenden van Attero kregen vandaag het advies om kippen binnen te houden en voorlopig geen eieren te eten van kippen die buiten hebben gelopen. Volgens de Veiligheidsregio Drenthe is deze specifieke richtlijn met name bedoeld voor particulieren met dieren. "Voor boerenbedrijven adviseert het RIVM juist voorzichtigheid, omdat hiervoor een strengere norm geldt", aldus de VRD.

Lees meer: Schadelijke stoffen vrijgekomen bij brand Attero

Mochten mensen de afgelopen week toch eieren of groenten hebben gegeten afkomstig uit het gebied van de brand, dan hoeven ze zich geen zorgen te maken. "Het verhoogde dioxine-gehalte valt mee. Dus het is niet erg als je iets gegeten hebt uit het gebied", stelt het RIVM.

Financiële schade voor boeren?

Boeren in het gebied zitten nog wel in grote onzekerheid, omdat niet duidelijk is hoe groot hun schade is. LTO houdt Attero verantwoordelijk voor de schade. Jan Bloemerts denkt dat de financiële schade, in het ergste geval, in de miljoenen euro's kan lopen.
Wat de gevolgen op lange termijn zijn voor boerenbedrijven is volgens de Veiligheidsregio nog niet duidelijk. "Dat moet blijken uit vervolgonderzoek", zo schrijft de VRD in een artikel met veelgestelde vragen.
De afgelopen week heeft het RIVM geregeld contact gehad met de Veiligheidsregio Drenthe. "Het duurt alleen altijd wel even voordat je de resultaten van zo'n onderzoek binnen hebt", aldus het RIVM.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.