Buschauffeurs asiellijn mogelijk nog voor kerst opnieuw in staking

ANP buslijn ter apel
Chauffeurs op de buslijn staakten vorige week © ANP / Vincent Jannink
Vakbond FNV sluit niet uit dat chauffeurs van Qbuzz nog voor kerst opnieuw gaan staken, als er niet snel maatregelen komen om de veiligheid op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel te verbeteren. FNV sprak vanochtend samen met een aantal chauffeurs met demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, maar concrete oplossingen voor het probleem leverde dat niet op.
Toch wil vakbondsbestuurder Edwin Kuiper het geen zinloos gesprek noemen. "Broekers-Knol was toch wel weer geschrokken van wat we verteld hebben. De verhalen over wat chauffeurs dagelijks meemaken zijn wel binnengekomen, heb ik het idee. Ze is in gesprek met Qbuzz en we hopen dat ze extra druk op hun zet om maatregelen te komen."
Asielzoekers uit veilige landen veroorzaken al langere tijd problemen op de lijnen 72 en 73 tussen Emmen en Ter Apel. Ze weigeren te betalen en proberen met geweld en intimidatie toch de bus in te komen. "Nog steeds is er elke dag wel een incident", zegt Kuiper.

Meer beveiliging

De buschauffeurs eisen van Qbuzz meer beveiliging op de bussen en bij de haltes om geweldsincidenten tegen te gaan. Vorige week vrijdag staakten chauffeurs tussen 5.00 en 8.00 uur 's ochtends, maar dat leidde niet tot het gewenste resultaat. "We hebben nog geen reactie gekregen op ons voorstel aan Qbuzz. Ze moeten met een antwoord komen dat wij kunnen voorleggen aan onze leden. Maar er ligt niks op tafel en dat is onze frustratie."
Kuiper wacht nu af wat het gesprek tussen Qbuzz en de staatssecretaris oplevert. "We moeten de resultaten van dat gesprek afwachten, maar we hopen op concrete maatregelen de komende dagen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl