Lijndienst naar Kopenhagen terug vanaf Groningen Airport Eelde

De lijndienst vanaf Groningen Airport Eelde naar Kopenhagen keert weer terug. Dat maakte de luchthaven vandaag bekend.
Het gaat om voortzetting van de vlucht die tot eind vorig jaar werd uitgevoerd door Nordica Air uit Estland. Er waren te weinig passagiers die gebruik maakten van de lijndienst naar Kopenhagen.

Straks weer naar een hub
Maar nog geen maand na het vertrek van Nordica, is het de luchthaven gelukt om een vervanger te vinden. De lijndienst met Kopenhagen wordt straks uitgevoerd door AIS Airlines uit Lelystad. 

AIS is een kleine speler in de luchtvaartsector. Die houdt zich bezig met lijndiensten en het verhuren van vliegtuigen. AIS vliegt onder andere op routes in Zweden. Dat zijn vooral door de overheid gefinancierde lijndiensten.

Voor de komst van Nordica Air sprak AIS ook over verbindingen vanaf Groningen Airport Eelde. Destijds werd er vooral naar Nordica gekeken vanwege de grootte en de mogelijkheden. "Nordica maakte gebruik van een touringcar voor een taxirit'', zo noemt Arend van der Meer, oprichter en eigenaar van luchtvaartmaatschappij AIS, de Nordica-vluchten. 

Geen gebruik van routefonds
AIS Airlines maakt geen gebruik van geld uit het routefonds. Dit is een fonds om de aanloopverliezen op te vangen. Ook wordt het fonds gebruikt om luchtvaartmaatschappijen te verleiden om gebruik te maken van Groningen Airport Eelde. Nordica maakte wel gebruik van dit fonds. AIS vindt dit niet nodig. Ze hebben gekeken naar de passagierscijfers van Nordica en geloven dat ze dit eerst kleinschalig kunnen uitvoeren.

Maart tot en met oktober
In de periode 4 maart tot en met 26 oktober wordt er van maandag tot en met vrijdag twee keer per dag van Eelde naar de Deense hoofdstad gevlogen en ook twee keer de andere kant op.​ Het toestel biedt plaats aan negentien passagiers.
Deel dit artikel: