Asielbus Zwolle-Ter Apel blijft ook volgend jaar rijden

Asielbus
De asielbus wordt ook komend jaar ingezet © RTV Drenthe
De speciale bus die asielzoekers rechtstreeks van Zwolle naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel brengt blijft ook volgend jaar rijden. Dat maakte burgemeester Eric van Oosterhout vanavond bekend. Aanvankelijk zou de bus bij wijze van proef tot het einde van dit jaar rijden. De dienstregeling wordt verlengd.
De bus moet helpen de aanhoudende overlast door asielzoekers tegen te gaan gaan op de Vechtdallijn tussen Emmen en Zwolle. Volgens Van Oosterhout zien de gesprekken met alle betrokken partijen over extra beveiliging op de lijnen er goed uit. "Het ziet er naar uit dat dat wel gaat lukken", meldde hij hierover.
Van Oosterhout gaf een update over de langlopende overlastproblemen in het stationsgebied van Emmen en het bus- en treinvervoer. Zowel veiligelanders als daklozen spelen hierin een rol.

24-uursbewaking

Reden voor diverse fracties om een motie in te dienen voor het installeren van een permanent bemande boa-post op het stationsgebied. De VVD was een van de voorstanders en fractielid Marcel Meijer vroeg daarom naar de laatste stand van zaken.
Volgens Van Oosterhout is die vorm van 24-uursbewaking niet noodzakelijk. "De huidige boa-post blijft bemand tot de laatste bus is vertrokken."

Rustig

Van Oosterhout en wethouder Robert Kleine gaven verder aan dat de situatie in het stationsgebied is verbeterd. Maar helemaal rustig is het er nog niet. "Niet alle problemen kunnen overigens op het bordje van de gemeente worden gelegd", aldus Van Oosterhout. Hij verwees onder meer naar vervoerder Qbuzz, dat een rol heeft als het gaat om de veiligheid van buschauffeurs.
De buschauffeurs klagen al tijden over de problemen en voerden samen met vakbond FNV actie voor meer beveiliging. Werkgever Qbuzz vindt dat het Rijk daarvoor verantwoordelijk is en wou tot dusver geen extra beveiliging inzetten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl