Ondernemers Veenhuizen willen Het Pauperparadijs terug

Bijna was de theaterproductie Het Pauperparadijs komende zomer weer verschenen in Veenhuizen. Maar het lukt niet. De provincie Drenthe geeft liever geld aan de nieuwe locatievoorstelling Mammoet. Dit tot grote teleurstelling van de Veenhuizer ondernemers.
Streekproductenwinkel Lokaal Verhaal draaide in het eerste jaar na opening al winst, Maallust verkocht 50.000 'pauperbiertjes' en horecagelegenheid Bitter en Zoet kende een wachtlijst voor klanten. De ondernemers in Veenhuizen hadden aanzienlijk profijt van de theaterproductie, evenals de ondernemers in omliggende dorpen. Sterker nog: het is de vraag of ze het hoofd wel even goed boven water kunnen houden zonder de culturele publiekstrekker.

Er is nog markt voor Pauperparadijs
Mark ter Maat, eigenaar van Koffielust, hoeft dan ook niet lang na te denken als hij in september leest dat de nieuwe theaterproductie Mammoet wordt uitgesteld. Deze voorstelling wordt door dezelfde producent ontwikkeld als van Het Pauperparadijs. "Dan heeft de theatergroep dus tijd om Het Pauperparadijs deze zomer terug te brengen naar Veenhuizen", aldus Ter Maat.

Hij belt producent Wolter Lommerde en zo ontstaan al snel gesprekken tussen de verschillende partijen. Lommerde laat onderzoeken of er nog steeds vraag is naar een reprise van het stuk en wordt positief verrast: ja, er is nog steeds markt voor Het Pauperparadijs, mits de voorstelling in Veenhuizen te zien is. 

Economische spin-off
Het enthousiasme van Ter Maat werkt aanstekelijk en begin december willen de Veenhuizer ondernemers voor bijna twee ton garant staan voor de theatervoorstelling. "Het heeft een behoorlijke economische spin-off gehad", zegt Bert Pathuis van Maallust.

Ook Peter Sluiter, directeur van het Gevangenismuseum, sluit zich aan bij de club. De voorstelling vond eerder plaats op de binnenplaats van zijn museum. "Het was beide keren een enorm succes", zegt Sluiter. "Bovendien sluit het onderwerp van de voorstelling nauw aan bij ons museum, dus ze zijn erg welkom."

Het Pauperparadijs is gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen. De voorstelling vertelt het verhaal van twee paupers: Teunis en Cato. Teunis wordt als jonge, Amsterdamse wees gedeporteerd naar Veenhuizen. Daar wordt hij verliefd op bewakersdochter Cato. De twee proberen samen Veenhuizen te ontvluchten.
Afgelopen zomer was de voorstelling te zien in Carré, nadat hij al twee jaar in Veenhuizen werd gespeeld. De voorstelling was succesvol: er kwamen in totaal 90.000 bezoekers op af. 

Kosten: twee miljoen
Hoewel ook de producent enthousiast is over een mogelijke terugkeer van Het Pauperparadijs, is het niet makkelijk om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn verschillende partijen nodig die financieel garant willen staan, mocht de voorstelling niet zo succesvol verkopen als vooraf gedacht. Niet eerder zou een voorstelling van de stichting zo lang te zien zijn geweest als deze.

Pippi Langkous zegt: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het. Maar dat is slecht ondernemerschap.
Wolter Lommerde

Want ook al draaide de theaterproductie al drie jaar en was hij steevast uitverkocht: goedkoper wordt hij niet, doelt Lommerde op de uitspraak van Pippi Langkous. De kosten zijn bijna twee miljoen euro.

Ook de gemeente Noordenveld blijkt enthousiast en lobbyt bij de provincie voor een terugkeer van de theatervoorstelling. "Er is veel maatschappelijk draagvlak voor", zegt burgemeester Klaas Smid. "En de economische spin-off zou niet alleen gelden voor het dorp, maar uitstralen op de hele regio." 

De provincie wil liever een nieuwe voorstelling
Het mag echter niet baten. Producent Lommerde vindt niet genoeg geldschieters. Bovendien ziet de grootste geldschieter - de provincie Drenthe - meer heil zien in een nieuwe locatievoorstelling: Mammoet. De provincie kan het geld maar één keer uitgeven en het komt niet goed uit om de voorstelling een jaar uit te stellen.

2020 is namelijk een drukbezet jaar. Dat is het jaar dat Drenthe 75 jaar geleden bevrijd werd. "We juichen nieuw locatietheater van harte toe", zegt woordvoerder van de provincie Eddy Beuker. "We waren dan ook wat minder enthousiast om geld te geven aan een oude productie."

Teleurgesteld
Dat nieuws valt rauw op het dak van de ondernemers. "De rode loper lag uit en de lampen stonden op groen!" zegt Ter Maat. "Hoe kan het zo zijn dat initiatiefnemers van onderaf mogelijkheden zien en het zo geblokkeerd wordt? Iets dat goed is moet je toch koesteren?"


De producent hoopt Het Pauperparadijs in 2020 alsnog terug te krijgen in Veenhuizen. De kans is groot dat de Koloniën van Weldadigheid dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO komen te staan. Maar eerst moet hij zich richten op een nieuwe locatievoorstelling: Mammoet. Want die moet toch nog aankomende zomer gaan spelen in Drenthe. En of dat op tijd gaat lukken, is nog maar de vraag.
Deel dit artikel: