'Kassensubsidie' Emmer tuinbouw succesvol: aanzet tot 20 miljoen euro aan investeringen

ANP-82841471
ANP-82841471 © ANP / Paulien van de Loo
De zogenoemde 'kassensubsidie' voor de glastuinbouw in de gemeente Emmen heeft letterlijk en figuurlijk zijn vruchten afgeworpen. Het potje met 1,2 miljoen euro dat tussen 2011 en 2019 beschikbaar werd gesteld is helemaal opgemaakt. Met dat bedrag is er in totaal 20 miljoen euro aan investeringen gedaan.
De gemeente wil daarom de regeling verlengen voor de komende jaren.
De kassensubsidie werd in het leven geroepen om tuinders aan te sporen tot innovatie en verduurzaming. Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving en het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt behoorde ook tot de doelen. De gemeente stelde acht ton beschikbaar, de provincie schoof daar nog eens vier ton bij. In totaal werden twaalf aanvragen ingediend, waarvan er negen zijn gehonoreerd.

Verpaupering

De investeringen hebben geleid tot ruim 9 hectare aan energiezuiniger kassen en de sloop van 5,5 hectare verouderde kassen. Daarnaast zijn twee energie-verdeelsystemen aangelegd.
Verrommeling en verpaupering zijn verder tegengegaan, stelt de gemeente tevreden vast. Verder hebben de ingrepen geleid tot energiebesparing en wordt er minder CO2 uitgestoten.

28 werkervaringsplekken

De maatregel heeft ook een positief effect gehad op het creëren van werkgelegenheid. In totaal zijn 28 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geplaatst. Negen sleepten een vast contract in de wacht. De rest heeft voor zeven tot acht maanden werkervaring in loondienst kunnen opdoen.
De regeling liep in december 2019 af. Gezien de geboekte winst wil de gemeente 'm graag verlengen. Emmen heeft daarom vier ton op de plank gelegd voor de komende vier jaar. De provincie wordt gevraagd om ook weer aan te haken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl