Alle inwoners 1e Exloërmond krijgen zakje knieperties in drive-through

kniepertjes 1e exloërmond
Lisanne (9) helpt ook met bakken © RTV Drenthe/Jeanine Hofsteenge
Deeg draaien, het balletje plaatsen in het hete ijzer en knijpen maar. Zo wordt een kniepertie gemaakt. Dit moet minstens 1500 keer gebeuren om genoeg te hebben voor het heel 1e Exloërmond. Vrijwilligers van Stichting Streekbelangen 1e Exloërmond zijn daarom de hele week aan het bakken.
"Vijftig kilo deeg hebben we", zegt Mirjam Rengers van de activiteitencommissie. "Maar dat komt wel goed!" Op een lange tafel staan vijf hete knieperties-ijzers, waarmee aan de lopende band wordt gebakken.
Rengers' dochter Lisanne (9) helpt met het draaien van de deegballetjes. Ook doet ze de knieperties per tien stuks in een plastic zakje. Deze zakjes worden vrijdag uitgedeeld aan langsrijdende auto's in een knieperties-drive-through.

Geen vuurwerk en carbid

Het moet een feestelijk gebeuren worden op oudjaarsdag met warme chocolademelk, lichtjes en gezelligheid. "Normaal gesproken is er carbidschieten en wordt vuurwerk afgesproken", zegt Jaap Dost, voorzitter van Stichting Streekbelangen. "Nu is er helemaal niks. Daarom hebben we bedacht om toch iets te doen voor de mensen."
Omdat we elkaar minder zien de laatste twee jaar, groei je ook uit elkaar.
Jaap Dost, voorzitter Stichting Streekbelangen 1e Exloërmond
In het dorp zijn de laatste tijd ook een aantal nieuwe gezinnen komen wonen. Door corona hebben de dorpsbewoners nog weinig gelegenheid gehad om kennis te maken. Dost: "Een kniepertie is in deze streken een oud product en dat breng je dan ook naar de mensen die het nog niet kennen. Dat is het leuke ervan."
Dost hoopt met deze actie een stukje saamhorigheid terug te brengen in het dorp. "Omdat we elkaar minder zien de laatste twee jaar, groei je ook uit elkaar."
Bekijk hier onze reportage over het bakken van 1500 knieperties:
Drive-through met knieperties in 1e Exloërmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl