'Docent moet na uitlekken naaktfoto's gewoon weer naar school gaan'

De docente kan het beste weer aan het werk gaan (Rechten: ANP XTRA)
De docente kan het beste weer aan het werk gaan (Rechten: ANP XTRA)
"Het zou goed zijn als ze gewoon weer naar school gaat en zegt: jongens, waar hebben we het over?"
Deze week
dat een docente van het Carmelcollege in Emmen thuiszit, omdat er naaktfoto’s van haar waren verspreid onder leerlingen.
Volgens Justine Pardoen van het Bureau Jeugd en Media kan de leerkracht het best weer aan het werk gaan. Onderwerpen als seks moeten niet langer een taboe zijn, vindt Pardoen. We moeten trots zijn op ons lichaam.

Stel, je bent docent en je komt erachter dat er naaktfoto’s van je rondgaan. Wat kun je dan doen?

"De docent kan aangifte doen en de school kan ook aangifte doen. En dan is het afwachten wat er gebeurt. Dit komt al jarenlang voor. Soms duikelen leerlingen foto's van jaren geleden op. Dat is de ellende: als foto's eenmaal online staan, blijf je ze vaak terugvinden. Bij Google kun je aanvragen of ze de foto's uit de zoekresultaten willen halen. Maar je kunt er als docent dus wel wat aan doen."

En wat kan de school doen als leerlingen naaktfoto’s van hun docent onder ogen krijgen?

"Het is strafbaar om deze foto's door te sturen. De school moet met leerlingen in gesprek gaan over de schade die je aanbrengt. Daar moet je kinderen van doordringen. Als ze zo'n foto op hun telefoon krijgen doorgestuurd, hebben ze de neiging om het meteen te delen. Ze willen verbinden, om iets gemeenschappelijks te hebben. Ze zullen het niet eens doen om die mevrouw schade toe te brengen."
"De school kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een agent in te schakelen. Die kan dan tegen de leerlingen zeggen dat ze de foto's moeten verwijderen. Je zou zeggen dat ze dat wel begrijpen. Maar het werkt goed om gewicht aan zo'n onderwerp te geven, bijvoorbeeld met de politie. Als je dat hebt gedaan, kun je regels opstellen. Bijvoorbeeld dat leerlingen die de foto's daarna alsnog verspreiden, straf krijgen."

Seks en naaktheid zijn nog altijd een taboe. De docent zit nu thuis, maar wat u betreft kan ze weer naar school?

"Het is een persoonlijk iets. Ik kan niet beoordelen of ze weer moet gaan. Maar ik zou toch zeggen: ga gewoon naar school en laat je leerlingen zien dat je je niet laat tegenhouden. Hoe krampachtiger je over seks en naaktheid doet, hoe spannender het wordt voor jongeren."
"Ik denk dat het goed is om heel duidelijk te zeggen: 'Ik ben een mens, ik heb een relatie, ik heb seks, en shoot me als je mij ervoor wilt veroordelen. Maar ik blijf lerares'. Je kunt het er een keer over hebben en dan is het klaar. Je moet niet in de slachtofferrol blijven zitten. Je moet juist een stevig standpunt innemen."
"Kinderen zijn wel heel realistisch. Die kunnen het vergeven en vergeten. Het is wel heel belangrijk dat ze wordt gesteund door haar omgeving, in dit geval de school."

Op sociale media verschijnen reacties dat de docent de foto’s gewoon niet had moeten maken. Is het niet gewoon haar eigen schuld?

"Juist de reacties waarin wordt gezegd dat het haar eigen schuld is, richten schade aan. Anderen kunnen heel makkelijk roepen dat je dan maar geen foto's had moeten maken en dat je het aan jezelf te wijten hebt. Mensen vinden dat lekker om te zeggen, omdat het ze zelf niet raakt."
"Soms wordt weleens het advies gegeven om je hoofd niet op naaktfoto’s te zetten, maar dat helpt eigenlijk niet. Als ze dat had gedaan, dan was ze ook slachtoffer geworden. Dan hadden mensen gezegd dat zij op die foto staat en dan weten ze het toch wel. Ik denk dat we gewoon naar een cultuur moeten waarin je elkaar niet meer gaat beschamen over normale, menselijke dingen", besluit Pardoen.
De foto's van de docente van het Carmelcollege werden in de privésfeer verspreid en kwamen erna via sociale media bij leerlingen terecht. De school heeft ouders in een brief op de hoogte gebracht. De daders zouden bekend zijn, zegt de rector. De rector liet eerder al weten de situatie 'verschrikkelijk' te vinden voor de docente. Hij verwacht dat ze wel weer terugkeert op de school.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl