Onrust door verschillende versies kritisch rapport Midden-Drenthe

Onder ambtenaren van de gemeente Midden-Drenthe is verdere onrust ontstaan over het onderzoeksrapport naar mismanagement. Er zijn verschillende versies van het rapport intern gepubliceerd. Daaruit blijkt dat kritische passages over het managementteam zijn geschrapt.
Dat meldt een anonieme bron aan RTV Drenthe. Ook de politiek heeft de verschillende versies gekregen.

'Positie MT-leden heroverwegen'

In de eerste versie van de samenvatting staat dat niet alleen de gemeentesecretaris moet vertrekken, maar dat ook "de positie van de andere leden van het MT moet worden heroverwogen". Die zin is in een tweede versie verdwenen.

Lees meer: Kritisch rapport Midden-Drenthe: gemeentesecretaris vertrekt

Volgens de bron heeft het college van burgemeester en wethouders aan het personeel gemeld dat een verkeerde versie van het advies werd gepubliceerd. "In deze versie stond een formulering ten aanzien van het MT, die niet aansloot bij de bevindingen van BMC (het onderzoeksbureau, red.) en niet bij de visie van het college." Hiervoor is het MT excuses aangeboden.

Reactie gemeente

"Waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Wij hebben een andere versie naar buiten gebracht dan de bedoeling was”, zegt woordvoerder Mirjam Fokkema. De fractievoorzitters van de politieke partijen in Midden-Drenthe en de pers hebben volgens haar bijna gelijktijdig de definitieve versie van het rapport gekregen.
De gang van zaken heeft onder het personeel voor verdere onrust gezorgd. De vraag is of de onderzoeksresultaten wel onafhankelijk zijn. Door de rectificatie is een beeld ontstaan dat burgemeester en wethouders door het managementteam zijn beïnvloed om het rapport aan te passen en dat de onderzoekers daarin zijn meegegaan.

'Woedend'

Fractievoorzitter Charles de Haas van Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork heeft aangekondigd over de kwestie vragen te gaan stellen. "Verbijsterd, woedend ben ik. Ik heb de twee versies vergeleken en het is onvoorstelbaar wat hier gebeurt. Er wordt met mensen gesold", zegt De Haas. Vanavond komt de fractie van Gemeentebelangen bijeen om hierover te praten. "Ik neem het college en de burgemeester dit zo verschrikkelijk kwalijk."
Onderzoeker Marco Kerstens van BMC vindt dat de kern van de boodschap met het schrappen van de alinea niet is veranderd. “Beide teksten heb ik geschreven en niemand heeft mij verzocht de tekst aan te passen. Het is vooral heel vervelend voor de medewerkers dat de conceptversie van het rapport is verstuurd en niet de definitieve versie,” zegt Kerstens.
Tijdens de presentatie voor de pers gaf Kerstens duidelijk aan dat de oorzaak niet bij een persoon ligt. Toch vertrekt alleen de gemeentesecretaris. Daarover zegt hij nu: "De nieuwe interim-gemeentesecretaris zal een klik moeten hebben met de andere leden in het managementteam. Dus rondom die nieuwe eindverantwoordelijke zal een team moeten worden gevormd. De interim gemeentesecretaris heeft een duidelijk rapport als startpunt," aldus Kerstens.

Angstcultuur

In het rapport over het werkklimaat in het gemeentehuis van Midden-Drenthe wordt gesproken van een angstcultuur. Aanleiding voor het onderzoek was het hoge ziekteverzuim en het grote verloop onder ambtenaren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.