'Het streven is om een marathonvierdaagse op natuurijs te houden'

Met de eerste berichten over de aankomende vorst, kunnen ook de draaiboeken voor de eerste marathons op natuurijs uit de kast. Noorderweer en Weeronline verwachten dat met meerdere nachten van -5 graden de ijsbanen in de loop van volgende week open kunnen.
"Alles is klaar'', benadrukt Carl Mureau, woordvoerder van de KNSB. "De draaiboeken zijn er, al wachten de organisaties van de marathons eerst nog af. Zodra ze echte vorst zien, komen ze in actie. Maar één ding is zeker: ze zijn er klaar voor."


Nieuw-Buinen is startklaar
Dat beaamt Monique Wessels van de ijsbaan in Nieuw-Buinen. Het dorp stelt zich voor het eerst kandidaat om de eerste marathon van het jaar te organiseren. "De weersvoorspelling ziet er gunstig uit. Al schommelt het nog wel, dus het wordt spannend. Vanaf woensdag is de temperatuur ook overdag onder nul en dat is gunstig. Wij staan startklaar en gaan vanavond rond 22.00 uur voor het eerst sproeien."


Een marathon kan plaatsvinden zodra het ijs een dikte van 3 centimeter heeft bereikt. De banen waar steevast de eerste wedstrijden op plaatsvinden, kennen allemaal een harde ondergrond. Asfalt, bijvoorbeeld. Daar wordt een laagje water op gespoten. Zodra KNSB-competitieleider en oud-marathonschaatser Willem Hut langs is geweest om te bevestigen dat het ijs geschikt is, kan de wedstrijd plaatsvinden.

Vierdaagse?
De organisatoren proberen elkaar traditioneel de loef af te steken. Vorig jaar had Haaksbergen de primeur. De Twentse gemeente is ook dit jaar kanshebber, evenals Arnhem en Noordlaren. Drenthe levert naast Nieuw-Buinen nog een kandidaat: Veenoord. Dat dorp had de primeur voor het laatst op 25 januari 2006

Noordlaren had twee jaar geleden nog de primeur. Kars Kroeze, de ijsmeester van ijsvereniging De Hondsrug was vanochtend al druk bezig om de baan voor de eerste marathon op natuurijs in de perfecte conditie te krijgen. Hij verwacht dinsdag of woensdag een marathon te kunnen organiseren. 

Afbeelding

IJsmeester Kars Kroeze van ijsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren (foto: Van Oost Media)

"Dit jaar hebben we er vijf'', bevestigt Mureau. "Het is dan ook ons streven om meteen een vierdaagse te houden.'' Daarvoor zijn - de naam zegt het - vier banen nodig. Met vijf gegadigden is de kans op een vierdaagse logischerwijs groter. De laatste vierdaagse werd in de winter van 2010 op 2011 gehouden.

Vrijwilligers
Het organiseren van een marathon op natuurijs is geen sinecure. "Er moet een flinke club vrijwilligers klaarstaan die in staat is in heel korte tijd het evenement te organiseren'', benadrukt Mureau. "Daar komt best veel bij kijken. De baan moet in optimale conditie zijn, maar ook logistiek valt er van alles te regelen. Denk aan verkeersbegeleiders en een omkleedaccommodatie."

Concurrentie
Mocht de vierdaagse er komen, dan is het overigens nog de vraag wat de marathonschaatsers doen. Volgende week vindt op de Oostenrijkse Weissensee de 'alternatieve Elfstedentocht' plaats. Wat als juist dan de eerste marathon op natuurijs van start kan gaan? Mureau moet het antwoord schuldig blijven. "Dat is een gewetensvraag. Het is aan de schaatsers zelf."
Meer over dit onderwerp:
Schaatsen natuurijs marathon Nieuw-Buinen Veenoord
Deel dit artikel: