Veteraan Camiel Vereecke (95) uit Emmen overleden

Camiel Vereecke
Camiel Vereecke in zijn jonge jaren © RTV Drenthe
Veteraan Camiel Vereecke is maandag in zijn woonplaats Emmen op 95-jarige leeftijd overleden. Zijn laatste wens gaat dinsdag in vervulling als hij in besloten kring met militaire eer wordt begraven op de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen.
Vereecke, geboren in het Zeeuwse Terneuzen, ontving in binnen- en buitenland tal van onderscheidingen voor zijn dapperheid, moed en inzet. Zo kreeg hij onder meer de onderscheiding Bronzen Leeuw en droeg hij het Oorlogsherinneringskruis en het Verzetsherdenkingskruis.

Verzet

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Vereecke bij het verzet in Nederland. Hij wordt twee keer gearresteerd, moet vluchten voor de Duitsers en komt in het Franse verzet terecht. Na een aantal sabotageacties wordt hij via Portugal met een vissersboot naar Engeland gesmokkeld. Hij ging daar in opleiding om daarna bij troepen te worden ingedeeld die naar Normandië gingen als vierde aanvalsgolf.
Na felle gevechten in België, waar Vereecke gewond raakte door een fosforbom, en later in Nederland, kwam hij vlak na de bevrijding in Coevorden aan. In de omgeving en over de grens ging hij op zoek naar achtergebleven Duitsers.

Nederlands-Indië

Na de Tweede Wereldoorlog diende Vereecke nog drie jaar in Nederlands-Indië waar hij tijdens een hinderlaag in zijn buik werd geschoten. Ondanks zijn verwondingen, waardoor hij later buiten bewustzijn raakte, wist hij de aanval af te slaan. Hiervoor ontving hij de Koninklijke dapperheidsonderscheiding. Tot zijn pensioen vervulde Vereecke diverse functies bij Defensie. Hij diende in totaal 34 jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl