Directeur Kamp Westerbork niet eens met Joodse kritiek

Directeur Dirk Mulder vindt het Herinneringskamp wel een goede startlocatie (Rechten: Robbert Oosting/RTV Drenthe)
Directeur Dirk Mulder vindt het Herinneringskamp wel een goede startlocatie (Rechten: Robbert Oosting/RTV Drenthe)
Op sociale media is ophef ontstaan over de locatie die is aangewezen als startpunt voor de Nacht van de Vluchteling. De start moet plaatsvinden bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork en daar is niet iedereen het mee eens.
In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juni vindt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork de start plaats van een tocht over 40 kilometer met bestemming Groningen.
Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, reageerde in De Telegraaf verbijsterd op de aangewezen locatie. Volgens hem dient de Holocaust niet te worden ingezet voor andere zaken, berichtte de krant gisteren.

Kamp voor vluchtelingen

Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, vindt dat de mensen die kritiek hebben op het startpunt van de tocht bij het voormalige kamp voorbij gaan aan het feit dat het kamp in 1939 juist voor Duitse en Oostenrijkse Joodse vluchtingen werd gebouwd. ​Door de grote toestroom van Joodse vluchtelingen en de gebrekkige opvang in Nederland ontstond bij de regering de wens voor de oprichting van een centraal vluchtelingenkamp.
"In 2019 is het 80 jaar geleden dat Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork werd gebouwd. Dit is een deel van de bewoningsgeschiedenis van het kamp. De Nacht van de Vluchteling is een activiteit die hierbij stilstaat", aldus Mulder.

Mulder wil door deze wandeltocht juist extra aandacht schenken aan de beginperiode van het kamp. "Ik begrijp het wel: de eerste reactie bij Westerbork is dat je denkt aan een doorgangskamp. Dat is goed en vanzelfsprekend. Maar we hebben het hier over de vluchtelingenperiode in de jaren dertig", zegt Mulder.

Heftige reacties

De directeur vervolgt: "We hebben dat op een heel zorgvuldige manier in de berichtgeving proberen duidelijk te maken. Kunnen we dan ook geen aandacht meer besteden aan de opvang van Molukkers na de Tweede Wereldoorlog? Natuurlijk wel. We moeten wel zorgen voor wat de essentie is van het verhaal."
De directeur van het Herinneringscentrum noemt de reacties op sociale media heftig. "Maar dat weten we van sociale media. Dat gebeurt ook bij andere zaken. Ik hoop dat mensen begrijpen waarvoor het kamp oorspronkelijk werd gebouwd: voor vluchtelingen."

Lees meer: ​Kritiek vanuit Joodse gemeenschap op startpunt Nacht van de Vluchteling in Hooghalen

Op 9 oktober 1939 kwamen de eerste 22 vluchtelingen aan in het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. In de volgende maanden werden honderden vluchtelingen in het kamp ondergebracht.
.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.