Er kan geschaatst worden in Noordlaren en Nieuw-Buinen! [update]

Schaatsliefhebbers opgelet: er kan vandaag geschaatst worden in Noordlaren en Nieuw-Buinen. Beide banen zijn inmiddels geopend.
"De ijsbaan is open; de volgende stap is een marathon", meldde IJsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren eerder vanochtend aan
. Het heeft afgelopen nacht zo'n 7 graden gevroren. In Leeuwarden was zelfs sprake van strenge vorst: daar heeft het 10 graden gevroren.

Het bestuur van de ijsbaan in Nieuw-Buinen laat weten dat ook daar liefhebbers terechtkunnen om hun rondjes te kunnen schaatsen.
Volgens Monique Wessels van de ijsbaan ligt er al een mooie laag ijs. "Vannacht zijn we keihard aan het werk geweest. We hebben momenteel nog geen drie centimeter ijs, maar we zijn een eind op weg. Er ligt een mooie ijsvloer. We zijn gisteravond om 22.00 uur begonnen met sproeien en je merkt dat het ijs snel aanzet."
Lees meer: 'Het streven is om een marathonvierdaagse op natuurijs te houden'​
Marathon?
Of de marathon de komende dagen gehouden kan worden, is volgens weerman Roland van der Zwaag nog afwachten. Komende nacht wordt opnieuw matige vorst verwacht. Morgen kan er wat lichte neerslag vallen en wordt het 3 graden. In de nacht vriest het dan 1 tot 3 graden. Dinsdag overdag wordt het 1 of 2 graden en 's nachts vriest het dan een graad of 3. De dagen daarna lijkt het 's nachts weer iets harder te gaan vriezen.

Waarschuwing

De Meldkamer Noord-Nederland waarschuwt trouwens wel voor de kwaliteit van het ijs op sloten, grachten en meren. "Het ijs is vaak nog niet dik genoeg om te betreden. Wij raden dan ook af om nu al op het ijs te gaan", aldus de meldkamer.